Nova znanja

Razlaga sanj: še bolj kot vsebina so pomembna čustva

Neja Kralj
12. 1. 2022, 11.01
Posodobljeno: 12. 1. 2022, 11.04
Deli članek:

Verjetno ga ni med nami, ki se ob prebujanju iz sanj ne bi že kdaj soočil z dejstvom, da je povsem prevzet od pozitivnih ali negativnih čustev, ki so se vanj zasidrala v sanjah.

Dreamstime
Obstajajo celo zavestne sanje, v katerih sanjalci zavestno iščejo odgovore na vprašanja.

Sanje so lahko tako močne, da smo še ves dan pod njihovim vtisom, lahko pa se nam vtisnejo v spomin tudi za daljše časovno obdobje ali celo za vse življenje.

A sanje niso enake sanjam – obstaja veliko vrst različnih.
Mi smo za vas izbrali tiste, ki so raziskavah strokovnjakov za sanje najbolj pogoste, in jim dodali tudi razlage, ki z njih odstirajo tančico skrivnosti.

ARHETIPSKE SANJE
Te imajo močan čustveni naboj, ki izhaja iz kolektivnega nezavednega vedenja, ki presega osebna in družinska doživetja in zgodovino. Strokovno so opisane kot brezmejni zbiralnik zgodovinskih spominov, kolektivni spomin, v katerem je ohranjeno bistvo zgodovine vsega človeštva.

MORA
Ta se po navadi pojavi, ko se nam kaj zalomi. »Zgodi« se kot simbolično sporočilo, ki nam pomaga poiskati nove načine obnašanja v neprijetnih situacijah. Njena naloga je, da nas »prebudi« in da uvidimo, kaj gre narobe, če smo v prejšnjih, manj izrazitih sanjah opozorilne znake spregledali.

PREROŠKE SANJE
Vzbujajo nam zmedene občutke in nas vznemirijo, predvsem kadar sanjamo povsem banalne, vsakodnevne dogodke, a nas ti vržejo iz tira. Povezane so z nekakšno jasnovidnostjo, ki deluje na slepo srečo ali pa z izjemno razvito intuicijo, ki omogoča zaznavo podob, dogodkov zunaj običajnega časa in prostora.

SIMBOLIČNE SANJE
Te so lahko so lepe ali grozne, največkrat jih ne razumemo, čutimo pa, da so pomembne. Izražajo se v simbolih, ki največkrat predstavljajo veliko več, kot je videti na prvi pogled, in nas nagovarjajo na nagonski ravni. Predstavljajo naš ustvarjalni izraz, način, kako cenimo nekaj prezrtega ali samoumevnega.

KO SE SANJE PONAVLJAJO

V teh sanjah se največkrat znajdemo v situacijah, v katerih smo nemočni. Drezajo nas, da se zavemo svojih vedenjskih vzorcev in poiščemo učinkovite načine obnašanja in razmišljanja – ter jih prenesemo v svoje budno življenje.


ČUDOVITE SANJE
Te nas navdihnejo, navdajo s spoštovanjem in ponižnostjo ter opomnijo, kje je naše pravo mesto v vesolju. Po svoje nas sprostijo in nam prinesejo globok notranji mir. Tudi ko jih poskušamo opisati, lahko v nas sprostijo izjemno ustvarjalnost ali nas pomirijo.