Supervolilno leto

Bo več tisoč ljudem kršena volilna pravica?

L.J.
12. 1. 2022, 11.40
Posodobljeno: 12. 1. 2022, 11.41
Deli članek:

V skupini nevladnih organizacij Pravna mreža za varstvo demokracije so pozvali Ministrstvo za javno upravo, naj pravočasno uredi volilno zakonodajo.

STA
"Zakonodaja ni prilagojena razmeram, s kakršnimi se soočamo danes, ko se posameznik lahko znajde v karanteni, samoizolaciji oz. zboli in se zato ne sme (ne more) udeležiti volitev," so zapisali v Pravni mreži.

V letošnjem letu se mandati iztečejo županom, državnozborskim poslancem in predsedniku republike. Pred nami je tako supervolilno leto.

V iniciativi Pravna mreža za varstvo demokracije, ki združuje štiri nevladne organizacije, so ministra javne uprave Boštjana Koritnika pozvali, naj na ministrstvu pravočasno pripravijo zakonodajo, ki bo omogočala udeležbo tudi tistim volilnim udeležencem, ki se bodo na dan volitev znašli v karanteni ali pa samoizolaciji.

Glede na visoko število dnevnih okužb, ki jih beležimo v zadnjih tednih, so v iniciativi zaskrbljeni, saj bi pomanjkljiva ureditev volilne zakonodaje lahko udeležbo preprečila več tisoč upravičencem. Volilna zakonodaja, ki je v veljavi, v času epidemije namreč ni bila posodobljena in prilagojena tem razmeram.

V iniciativi, ki jo tvorijo Pravno-informacijski center PIC, Amnesty International Slovenija, Danes je nov dan in Zavod za kulturo raznolikosti Open, tako ministra Koritnika pozivajo, naj "še pred napovedanimi volitvami pripravi ustrezne zakonske spremembe ter omogoči dostopnost oddaje glasu vsem volilnim upravičencem, ki na dan glasovanja zaradi utemeljenih zdravstvenih razlogov ne bodo mogli oddati svojega glasu na za to določenem volišču, svoje namere o glasovanju po pošti, pa zaradi z že navedenih utemeljenih razlogov niso sporočili v petih dneh pred razpisano volilno nedeljo, kot to določa veljavna zakonodaja."

Za referendum o vodah niso pripravili posebne zakonodaje

Na volišča smo se od začetka epidemije marca 2020 odpravili le enkrat, julija lani, ko je potekal Referendum o Zakonu o spremembah in dopolnitvah Zakona o vodah. Takrat so organizatorji referenduma opozarjali, da je bila ljudem, ki jim je bila odrejena karantena po tem, ko je že pretekel rok za prijavo na glasovanje po pošti, kršena volilna pravica.