Konservativci pričakujejo opravičilo

Bo Boris Johnson preživel zabavo v času lockdowna?

G.G.
12. 1. 2022, 09.05
Posodobljeno: 12. 1. 2022, 09.10
Deli članek:

Britanski premier Boris Johnson je pod vse večjim pritiskom lastne stranke.

Profimedia
Je Boris Johnson kršil stroga pravila, ki jih postavila njegova vlada.

Del konservativcev že dlje časa ni zadovoljen z Johnsonovim vodenjem države v času epidemije. Najbolj čvrsta kos za glodanje pa je njegova zabava v času zaprtja države maja 2020. V času, ko se Angleži niso smeli družiti in so bila vsa srečanja na prostem prepovedana, je na zelenici na naslovu Downing Streetu 10 organiziral zabavo za več kot sto uslužbencev. Johnson še ni podal odgovora na vprašanje, če se je zabave udeležil tudi sam. To naj bi storil danes.

Včeraj je televizija ITV objavila elektronsko sporočilo Johnsonovega tajnika Martina Reyonldsa, v katerem je uslužbence v premierjevem kabinetu povabil na »vrtno zabavo« na Downing Street 10. Zapisal je, naj se med povabljenimi vzdržuje fizična razdalja, vsak pa naj prinese svojo pijačo. Priče so za BBC povedala, da sta bila med udeleženci zabave tudi Johnson in njegova žena Carrie.

Opozicija zahteva premierjev odstop. Vse pa je v rokah konservativcev. Od Johnsona pričakujejo pojasnilo, vsaj opravičilo, sicer bi mu lahko tudi odrekli podporo.

Potencialno zelo škodljiva razkritja sledijo vrsti podobnih trditev prejšnji mesec, glede na katere naj bi na Downing Streetu do druženj prišlo tudi v času kasnejših zaprtij države pred božičem leta 2020. Johnson je za preiskavo dogodkov imenoval višjo državno uslužbenko Sue Gray, ki naj bi v ločeni preiskavi zajela tudi nove obtožbe. Johnson je po valu obtožb pred božičnimi prazniki sicer zanikal, da bi vedel, da so bila na Downing Streetu med pandemijo kršena kakršna koli pravila.