Nočna pošiljka

FOTO: Kakšna je današnja snežna bera? Ponoči ga lahko zapade precej ...

S.R.
2. 12. 2021, 20.20
Posodobljeno: 2. 12. 2021, 22.30
Deli članek:

Padavine bodo do jutra ponehale, a lahko noč še vedno postreže z večjim zametom.

Novice Svet24
Zimska idila ob Bohinjskem jezeru.

V delih Slovenije, zlasti na Koroškem in Gorenjskem, se je meja sneženja do nižin spustila že v dopoldanskih urah, drugje so se morali prebivalci zadovoljiti z dežjem, ki pa je proti večeru tudi ponekod v notranjosti države začel prehajati v sneg. Noč bo kot kaže povsem v znamenju zimske padavine. Ljubiteljski vremenoslovci, ki bdijo nad stranjo Neurje.si, so sicer drzno napovedali, da bo meja sneženja postavljena nekje pri 500 metrih nadmorske višine, do jutra pa da zna na Koroškem, Gorenjskem, Štajerskem, na Notranjskem in Dolenjskem presenetiti od 5 do 25 centimetrov snega. 

Kot so malo pred 21. uro pojasnili pri Agenciji RS za okolje (Arso), trenutno sneži v osrednji Sloveniji in na Notranjskem, med tem ko ob "manjši intenziteti padavin v Zgornjesavski, Prekmurju, Štajerskem ter v Posavju in Beli Krajini dežuje. V drugem delu noči bodo padavine oslabele in proti jutru večinoma ponehale."

Novice Svet24
Zimska idila v Stari Fužini v občini Bohinj.

Ob 19. uri so pri Arsu kot običajno osvežili podatke meteoroloških postaj, ki merijo višino novozapadlega snega v zadnjih 12 urah. Nižje ležeči kraji v tem dnevu zaenkrat niso bili deležni izdatnejše pošiljke, prevladoval je dež, a bo kot kaže že jutro povsem drugačno. Podatki namreč kažejo, da ga je v nižinah zapadlo vsega nekaj centimetrov. Nekoliko drugače je v goratih predelih. Če izvzamemo Kredarico, kjer je v zadnjih 12 urah zapadlo 30 centimetrov svežega snega, se največ novozapadlega snega veselijo na Uršlji gori in Vršiču (27 centimerov). Od 22 do 26 centimetrov ga je zapadlo še na Zelenici, Voglu, Pavličevem sedlu, Korenskem sedlu in Rudnem polju.

Arso
Višina snežne odeje danes ob 19. uri.

Razmer na cestah ne gre podcenjevati. Kot opozarjajo na prometno-informacijskem centru, je zaradi snega in plužnih skupin promet na posameznih avtocestnih odsekih in nekaterih državnih cestah upočasnjen. Voznikom priporočajo previdno vožnjo in upoštevanje prometne signalizacije.

Bobo
Razmere na Soriški planini.

Bobo
Razmere na Soriški planini.