Kurz bo še naprej vlekel

Pretres v avstrijskem političnem vrhu, po kanclerju odstopil še finančni minister

S.R.
2. 12. 2021, 17.51
Posodobljeno: 2. 12. 2021, 21.50
Deli članek:

Novopečeni oče Sebastian Kurz, ki odhaja iz politike, vsaj še pol leta ne bo imel finančnih skrbi. Medtem je odstop s kanclerskega položaja danes najavil njegov naslednik, zvečer pa je odstopil še finančni minister v avstrijski vladi.

Profimedia
Najverjetnejši naslednji kancler Nehammer in Kurz prihajata iz iste stranke.

Nekdanji avstrijski kancler Sebastian Kurz, ki ga je s položaja odnesla afera s podkupovanjem in drugimi nečednostmi, je po rojstvu sina Konstantina nepričakovano najavil umik s političnega parketa. S tem bo izgubil svojo 15.100 evrov težko plačo, ki jo je po odstopu vlekel kot vodja ljudske stranke (ÖVP) in njene poslanske skupine, a le delno.

Kurz lahko, v kolikor ne poprime za drugo delo, zaprosi za nadomestilo plače, ki ga bo prejemal še nadaljnjih šest mesecev. Upravičen je do 75 odstotkov zadnje plače, kar pomeni, da bo naslednje pol leta vlekel še dobrih 11.000 evrov mesečnega dohodka, v tem času pa bo lahko v miru skrbel za Konstantina in iskal novo službo.

Profimedia
Schallenberg je danes odstopil.

Odstopil tudi Schallenberg 

V Avstriji se je sicer danes popoldne znova zatresel politični vrh. Odstopil je namreč Alexander Schallenberg, ki je na kanclerskem položaju nadomestil Kurza. Po poročanju avstrijskega časnika Kronenzeitung naj bi ga na položaju nasledil notranji minister Karl Nehammer, prav tako član ÖVP. Kot je ob odstopu pojasnil Schallenberg, nikoli ni bil njegov namen, da bi postal vodja ljudske stranke, pri čemer je trdno prepričan, da bi morala biti tako položaj kanclerja kot položaj vodje najmočnejše avstrijske stranke v rokah ene osebe.

Po odstopu kanclerja so v Avstriji zvečer doživeli nov šok, ko je odstop naznanil še finančni minister Gernot BlümelBlümel je novico sporočil kar v videoposnetku, ki ga je delil prek Facebooka. Pojasnil je, da se je odločil za odhod iz politike in da je odločitev sprejel zaradi družine, pri čemer je dodal, da mu je bilo v čast delati za Avstrijo. Dejal je še, da je za njim in njegovo družino zahtevno leto, v katerem so zaradi njegovih političnih aktivnosti prejemali tudi grožnje s smrtjo. Ob tem je treba poudariti, da se je tudi Blümel znašel na tnalu avstrijskega pravosodja, ki ga preiskuje v povezavi z eno od afer, v katero je vpleten tudi Kurz.