V spirali kokaina

Italijanski župnik kradel faranom, da je lahko financiral svoje gejevske orgije, se drogiral ...

S.R.
24. 9. 2021, 11.36
Posodobljeno: 24. 9. 2021, 11.36
Deli članek:

Italijanski katoliški župnik Francesco Spagnesi zaradi suma, da je župljanom »ukradel« slabih 100.000 evrov prigaranega denarja, trenutno počiva v hišnem priporu.

Profimedia
Francesco Spagnesi

40-letni Spagnesi, med svojimi farani do nedvanega nadvse cenjen duhovnik iz toskanskega mesta Prato, je po aretaciji pristal v hišnem priporu. Policija medtem zaslišuje približno 200 oseb, domnevnih udeležencev na njegovih zabavah, po navedbah italijanskih medijev prej gejevskih orgijah, polnih drog.

Spagnesija so po poročanju časnika The Times nedavno aretirali na podlagi namiga, da naj bi njegov sostanovalec z Nizozemske uvozil »liter« tako imenovane »posiljevalske droge GHB.« Dvojica naj bi na svojem domu prirejala razkošne zabave, na katerih se je na veliko uživalo in prodajalo drogo, potencialne goste pa naj bi tja vabila prek spletnih strani za zmenkarije. Policija je med hišno preiskavo doma nato našla stekleničke, ki naj bi se uporabljale za kajenje kokaina, tako imenovanega »cracka.«

Profimedia
Francesco Spagnesi

Prvi ga je osumil računovodja

40-letni župnik je sicer pri 26. letih pustil študij medicine in se pridružil duhovščini, da je vpleten v sumljive posle, pa je že pred policijo posumil računovodja tamkajšnje župnije. Z računa je namreč izginilo slabih 100.000 evrov sredstev, ki so jih cerkvi v dobri veri darovali farani. Takrat se je v zadevo vpletel tudi lokalni škof, ki je Spagnesija odrezal od vseh sredstev, s katerimi je razpolagala župnija. Brez dostopa do denarja naj bi začel krasti kar iz pušice, za »finančno pomoč,« ki naj bi bila namenjena revnim družinam, pa naj bi se obračal tudi neposredno na farane. Policija domneva, da je novce porabil za zabave in droge. Farani so se za pravico zdaj obrnili na sodišče, tožilstvo pa ima v rokah najmanj dve tožbi, vloženi zoper osramočenega župnika.

Profimedia
Francesco Spagnesi

V »vrtincu kokaina«

Kot je včeraj poročal italijanski časnik Corriere Della Sera, Spagnesi krivdo za svoja dejanja vali na drogo, kot namreč pravi, se je znašel v »vrtincu kokaina.« Prav tako je razkril, da je okužen z virusom HIV, a da jemlje protivirusna zdravila in tako virusa ne more prenašati. »Ne prepoznam se več, pogoltnil me je vrtinec kokaina,« se je v solzah pokesal ob svojih odvetnikih in nadaljeval: »Zaradi droge sem zlorabil zaupanje svojih faranov, lagal in storil dejanja, ki se jih sramujem.« Obljubil je še, da bo prodal vso lastnino, tudi hišo, in tako faranom, ki jih prosi odpuščanja, vrnil ukraden denar.