Financiranje STA

Podpredsednica Evropske komisije pisala ministru Simonitiju

G.G./STA
24. 9. 2021, 11.21
Posodobljeno: 24. 9. 2021, 11.42
Deli članek:

Slovensko vrhovno sodišče je nedavno potrdilo, da je v skladu z nacionalno zakonodajo vlada dolžna zagotoviti neodvisnost in ustrezno financiranje javne službe, ki jo zagotavlja Slovenska tiskovna agencija (STA). Ta obveznost velja ne glede na to, ali je sklenjena pogodba, je zapisala podpredsednica Evropske komisije Vera Jourova v pismu ministru za kulturo Vasku Simonitiju.

Profimedia
Podpredsednica komisije za vrednote in preglednost Vera Jourova.

Podpredsednica komisije za vrednote in preglednost Jourova je v pismu s sredinim datumom spomnila, da je komisija že večkrat izrazila resno zaskrbljenost in pričakovanje do slovenske vlade v povezavi z STA, nazadnje v letošnjem poročilu o vladavini prava. Izpostavila je, da je komisija pozorno spremljala razvoj dogodkov v Sloveniji, vključno s pravnimi postopki in razpravami o novi pogodbi o javni službi.

"Razumemo, da je v skladu s slovensko nacionalno zakonodajo slovenska vlada dolžna zagotoviti neodvisnost in ustrezno financiranje javne službe, ki jo zagotavlja STA, in da je to nedavno potrdilo slovensko vrhovno sodišče," piše v pismu, ki ga je pridobila STA in ga je mogoče prebrati na sta.si/attachment?id=135.

K temu Jourova dodaja, da po njihovem razumevanju ta obveznost velja ne glede na sklenitev pogodbe o javni službi. Menijo tudi, da je notifikacija slovenskih oblasti v povezavi s financiranjem STA pri komisiji priznanje te obveznosti.