Boj z virusom

Prej cepljenje zavirala država, zdaj pa to počnejo državljani

Polona Krušec
16. 6. 2021, 18.10
Deli članek:

Če smo še nedavno močno kritizirali vlado, ki ni bila sposobna izpeljati uspešne cepilne zgodbe – na desettisoče odmerkov cepiva nam je ostajalo neporabljenega, medtem ko so ljudje nestrpno čakali na svojo dozo –, ji zdaj tega ne moremo očitati. Cepljenje namreč že nekaj tednov po celi državi poteka neprekinjeno. Pomembno ga je pospešilo cepljenje brez naročanja.

Bobo
Do zdaj je z enim odmerkom cepljenih malo več kot 772.000 Slovencev, z dvema pa dobrega pol milijona.

Cepilni centri vsak dan izvajajo cepljenje za državljane, ki so se nanj naročili, poleg tega se je vzpostavilo še cepljenje brez naročanja, kar je močno povišalo dostopnost in enostavnost cepljenja državljanom.

Posebna uspešnica je bilo cepljenje brez naročanja minulo soboto v Domžalah, odziv nanj je bil velik. Že eno uro pred začetkom so se začeli zbirati nenaročeni. ZD Domžale je imel na voljo 545 odmerkov cepiva proizvajalca Johnson & Johnson. 

Po cepivo zaradi dopusta

Cepiti so se želeli predvsem mladi, ki so v Domžale prišli tudi iz drugih občin, na kar se je minister za zdravje odzval z besedami, »naj počakajo, da dan odprtih vrat, cepljenje brez naročanja, pride tudi k njim, in naj na cepljenje ne odhajajo v druge kraje«. Kot razlog za odločitev za cepljenje je večina v Domžalah navedla, da se želijo zaščititi pred poletnimi počitnicami, da bodo varni na dopustu, predvsem pa da bodo lahko brez težav vstopili v drugo državo.

Doslej so množična cepljenja brez predhodnega naročanja izvedli v Celju, Krškem, Ajdovščini Bledu, Pivki, Sežani, Luciji, Trbovljah, Postojni, Hrpeljah, Ilirski Bistrici, Cerknici, Murski Soboti in Domžalah, v naslednjih dneh pa se bodo lahko Slovenci, ne da bi se predhodno naročili, cepili v Ljubljani, Mariboru, Celju in Kopru. Verjetno še v kakšnem drugem kraju, saj se cepilne točke sproti, glede na število odmerkov, ki jih imajo, odločajo, ali bodo imele dan odprtih vrat ali ne.

Biserka Karneža
Cepljenje brez naročanja bo v prestolnici potekalo v soboto in nedeljo.

Večinoma je na voljo astra

V celjski Hali Golovec bo še eno cepljenje brez naročanja 21. junija od 12. do 15. ure s cepivom AstraZenece. Na voljo bo 3000 odmerkov. V Mariboru dan odprtih vrat za cepljenje pripravljajo 18. junija. Takrat bo med 14. in 19. uro na voljo 4000 odmerkov cepiva AstraZenece. Cepljenje bo potekalo v Univerzitetnem športnem centru Leona Štuklja. V Ljubljani bosta dve cepljenji brez naročanja, in sicer 19. junija in 20. junija od 14.00 do 20.00, na Gospodarskem razstavišču. Na voljo bo cepivo AstraZenece.

Kakšen bo odziv na cepljenje brez naročanja, ali se bo ponovil uspeh Domžal in Celja, je težko napovedati, je pa dejstvo, da je zaznati upad zanimanja za cepljenje. Minuli vikend je na skupno enajstih lokacijah, kjer je potekalo cepljenje brez naročanja, cepivo sprejelo samo 1940 nenaročenih oseb.

Strdki odvračajo

V Mariboru zmanjšanje interesa pripisujejo cepivu AstraZenece. Na znižano zanimanje, tako ugotavlja pomočnik direktorja Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca Maribor Aleksander Jus, vplivajo informacije o neželenih učinkih astrazenece. Zmanjšanje interesa za cepljenje zaradi omenjenega cepiva je po Jusovi oceni kar 30- do 40-odstoten. Glede na to, da bodo cepilne točke brez naročanja cepile večinoma prav z astrozeneco, je pričakovati, da velikega navala najverjetneje ne bo. Ob tem je treba poudariti, da Evropska agencija za zdravila (Ema) ob zadržkih glede astrezenece poudarja, da koristi pretehtajo tveganja. »Situacija je taka: razmerje koristi in tveganj cepiva proti covidu-19 AstraZenece je pozitivno in cepivo ostaja odobreno za vse populacije,« ponavlja Ema.

Da bi se izognili ponovnemu zagonu najstrožjih ukrepov, ko govorimo o popolnem zaprtju države, je pomembno, da je precepljenost čim višja. Cepivo in njegovi učinki so namreč eno od ključnih orodij za zaviranje epidemije.

Že trenutna precepljenost, ki je 26-odstotna, zadržuje razvoj epidemije, je dejal direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milan Krek. »V zadnjih dneh se epidemiološka situacija v Sloveniji izboljšuje. Lahko rečemo, da je vsak dan bolj ugodna in največji del zasluge gre cepljenju. Cepljenju in vsem prebivalcem Slovenije, ki se v teh dneh odločajo za cepljenje,« pa je dejal minister za zdravje Janez Poklukar.

Smo še daleč

Cilj, ki si ga je zastavila vlada, je do konca poletja doseči 70-odstotno precepljenost prebivalstva. Glede na to, da nam do številke manjka še precej, zanimanje za cepljenje pa upada, se zdi, da se to najverjetneje ne bo zgodilo. Za zdaj je z enim odmerkom cepljenih malo več kot 772.000 Slovencev, z dvema pa dobrega pol milijona. Delež precepljenosti je za Slovenijo relativno nizek, 26-odstoten. Najboljšo precepljenost, če govorimo o regijah, ima Koroška, saj se je tam cepilo že 30 odstotkov prebivalstva.