V Ženevi

Zadržano rokovanje med Bidnom in Putinom

C.E.
16. 6. 2021, 14.54
Posodobljeno: 16. 6. 2021, 15.02
Deli članek:

Ameriški in ruski predsednik, Joe Biden in Vladimir Putin, sta si za prvo srečanje na štiri oči izbrala vilo La Grange ob Ženevskem jezeru.

Reuters
Rokovanje pred zahtevnimi pogovori. Korona komolčkanje je že stvar preteklosti.

Poročevalci pravijo, da je bilo ob prvem stisku rok med predsednikoma velesil zaznati nekaj zadržanosti, celo nelagodja. Na »jedilniku« so namreč zahtevne teme, o katerih bodo razpravljali več ur.

Obe strani uradno ne poudarjata pomembnosti pogovorov. V Kremlju ne pričakujejo »zgodovinskih« prebojev, saj da so trenutne razmere med državama »preveč zahtevne«. Tudi v Beli hiši ne vidijo možnosti bistvenega napredka pri zbliževanju stališč.
Američane v odnosih z Rusijo moti veliko stvari, od napadov ruskih hekerjev do odnosa Kremlja do opozicije v Rusiji, vpletenosti v ukrajinsko krizo in zasedbe polotoka Krim. Prav tako želijo pogovore o vpletanju v volitve v ZDA in drugih zahodnih državah. Do Kremlja so bili v zadnjih dneh ostri tudi v sklepni izjavi po vrhu G7 in po vrhu zveze Nato, poroča STA.

Biden je pred srečanjem zagotovil, da ne iščejo konflikta z Moskvo, ampak stabilne in predvidljive odnose. Putin je podobno pred vrhom dejal, da se želi na srečanju z Bidnom zavzeti za sodelovanje pri skupnih interesih. Mednje po njegovih besedah sodijo regionalni konflikti, skrb za okolje in strateška stabilnost, vidi pa tudi možnosti za krepitev gospodarskega sodelovanja.