Poročevalci pravijo, da je bilo ob prvem stisku rok med predsednikoma velesil zaznati nekaj zadržanosti, celo nelagodja. Na »jedilniku« so namreč zahtevne teme, o katerih bodo razpravljali več ur.

Obe strani uradno ne poudarjata pomembnosti pogovorov. V Kremlju ne pričakujejo »zgodovinskih« prebojev, saj da so trenutne razmere med državama »preveč zahtevne«. Tudi v Beli hiši ne vidijo možnosti bistvenega napredka pri zbliževanju stališč.
Američane v odnosih z Rusijo moti veliko stvari, od napadov ruskih hekerjev do odnosa Kremlja do opozicije v Rusiji, vpletenosti v ukrajinsko krizo in zasedbe polotoka Krim. Prav tako želijo pogovore o vpletanju v volitve v ZDA in drugih zahodnih državah. Do Kremlja so bili v zadnjih dneh ostri tudi v sklepni izjavi po vrhu G7 in po vrhu zveze Nato, poroča STA.

Biden je pred srečanjem zagotovil, da ne iščejo konflikta z Moskvo, ampak stabilne in predvidljive odnose. Putin je podobno pred vrhom dejal, da se želi na srečanju z Bidnom zavzeti za sodelovanje pri skupnih interesih. Mednje po njegovih besedah sodijo regionalni konflikti, skrb za okolje in strateška stabilnost, vidi pa tudi možnosti za krepitev gospodarskega sodelovanja.