Slovenija

Pahorjev kandidat za sodnika na Splošnem sodišču EU je Damjan Kukovec

B.K./STA
16. 6. 2021, 16.05
Posodobljeno: 16. 6. 2021, 16.08
Deli članek:

Predsednik republike Borut Pahor je za kandidata za sodnika na Splošnem sodišču EU izbral profesorja Damjana Kukovca. Predlog je poslal v državni zbor, kjer bodo poslanci o kandidatu odločali na tajnem glasovanju, za njegovo potrditev pa je potrebna večina vseh poslancev, torej najmanj 46.

STA
Predsednik republike Borut Pahor.

"Predsednik republike presoja, da kandidat zaradi njegovega izjemnega strokovnega znanja in izkušenj, tako v domačem kot širšem mednarodnem okolju, in zavoljo izkazanega poznavanja dela Splošnega sodišča EU, izpolnjuje zahtevne kriterije za to funkcijo," so sporočili iz predsednikovega urada.

Pahor je o kandidatu opravil tudi posvete z vodji poslanskih skupin in ocenil, da uživa več kot prepričljivo podporo za izvolitev.

Kukovec je bil eden izmed osmih kandidatov, ki so se prijavili na ponovljen razpis za prosto sodniško mesto na Splošnem sodišču EU. Vlada se do kandidatov ni posebej opredeljevala, ga je pa kot najustreznejšega ocenil Sodni svet.

Kot so utemeljili na Sodnem svetu, izrednega profesorja na britanski univerzi Middlesex "poleg akademske odličnosti na področju prava EU odlikujejo tudi konkretne in bogate izkušnje z delom v institucija Evropske unije, med drugim tudi neposredno izkušnje z zastopanjem pred obema sodiščema EU, bogato udejstvovanje v širšem mednarodnem pravnem okolju in obenem ohranjanje vezi z domačim pravnim in kulturnim okoljem".

S to oceno se strinja tudi predsednik republike, ki je v predlogu državnemu zboru prepričan, da je Kukovec primeren kandidat za predlagano mesto.

Glede na življenjepis, objavljen na Zavodu za humanistiko, je Kukovec diplomiral z odliko na ljubljanski Pravni fakulteti, nato pa magistriral in doktoriral na Pravni fakulteti Univerze Harvard. Med drugim je delal v pravni službi Evropske komisije, na Sodišču EU v Luksemburgu in na Posebnem sodišču za Sierra Leone. Pred Sodiščem EU je uspešno zagovarjal številne primere.

Objavljal je dela s področja prava EU, mednarodne trgovine in globalnega vladanja, konkurenčnega prava in pravne teorije. Predaval je na številnih univerzah in fakultetah po svetu, med drugim tudi na pravni fakulteti harvardske univerze. Zdaj pa je izredni profesor na Pravni fakulteti Univerze Middlesex v Londonu.

Poslanci bodo o njegovi kandidaturi za sodnika na Splošnem sodišču EU odločali na tajnem glasovanju, za izvolitev pa bo potreboval najmanj 46 glasov. Če bo uspešen, ga bo čakal še preizkus pred t. i. Odborom 255, ki v skladu z lizbonsko pogodbo preverja primernost kandidatov za položaje v okviru Sodišča EU.

Ta odbor je bil doslej previsoka prepreka že za dva slovenska kandidata, je pa preizkus uspešno opravila Maja Brkan, ki je v DZ podporo za položaj sodnice na Splošnem sodišču EU dobila januarja. Po drugi strani pa DZ prejšnji mesec ni potrdil kandidature dolgoletnega sodnika na Sodišču EU, višji instanci tega sodišča, Marka Ilešiča. Vsaka članica EU ima sicer na Sodišču EU po enega svojega sodnika, na Splošnem sodišču EU pa po dva.