Nevarna morska bitja

FOTO: Zaradi pošastnih portugalskih ladjic se zapirajo plaže, šestletnik pristal v bolnišnici

S.R.
16. 6. 2021, 13.30
Deli članek:

Ta bitja niso hec, a v Sredozemlje na srečo zaidejo le redko. Ko jim to uspe, se običajno zapirajo plaže.

Profimedia
Če nanjo naletite na plaži in je videti mrtva, se njenih lovk vseeno ne dotikajte.

V Sredozemlju so na udaru teh nevarnih, občasno tudi smrtonosnih bitij, predvsem obale Španije. Portugalske ladjice se sicer bolje počutijo v Atlantskem oceanu. Ljudje jih radi uvrščajo med meduze, a gre za njim sorodno živalsko vrsto iz reda sifonofor, ožigalkarja z izjemno močnim toksinom in kar do 30 metrov dolgimi lovkami, ki jih pod morsko gladino vlečejo za sabo. Premikajo se z morskimi tokovi, pri čemer jim pri usmerjanju pomaga nekakšno jadro, s katerim lovijo veter. Gre za eno bolj strupenih živalskih vrst na svetu, ki s svojim strupom zlahka paralizira in nato ubije manjše ribe in rake. Smrtonosna je izjemoma lahko tudi za človeka, nevarnost pa predstavlja zlasti otrokom, starejšim, astmatikom in ljudem z alergijami.

Pekoča bolečina in otekline

Pripadnica teh bitij je za prvi incident v tem poletju v nedeljo poskrbela na portugalski obali. Natančneje v morju ob plaži Caxinas v občini Vila do Conde severno od Porta, kjer je ožgala šestletnega dečka. Ta je po poročanju portugalskega časnika Jornal de Noticias utrpel »električne in kemične opekline« po predelu dimelj. Pristal je v bolnišnici v Portu, kjer so ga sprejeli na pediatrični oddelek za žrtve opeklin. Njegovo življenje sicer ni bilo ogroženo, iz bolnišnice pa so ga odpustili še isti dan, a se je moral v ponedeljek tja že vrniti na pregled. Kot je za časnik pojasnila njegova mama Elisabete Silva, so že v rešilcu ugotovili, da ni šlo za ožig navadne meduze, saj so bile opekline prehude. Vse skupaj se je sicer zgodilo izjemno hitro, deček je nato na območju dimelj občutil močno in pekočo bolečino, otekati pa so mu začeli obraz, vrat in jezik.

Po incidentu so se v morje podali potapljači, a portugalske ladjice niso našli, kar so potrdili tudi v portugalski upravi za pomorstvo. Potapljači so območje prečesali tudi v ponedeljek, o morebitnem snidenju pa v zadnjih dneh ni poročal nobeden od preostalih kopalcev. Oblasti plaže tako zaenkrat še niso zaprle, saj domnevajo, da je šlo za enkratni dogodek in da ni razloga za paniko.

Kaj storiti ob stiku?

Možnosti, da bi kakšno portugalsko ladjico kdaj zaneslo v severni del Jadrana, so zaradi morskih tokov v Sredozemlju neznatne. Precej večja je verjetnost, da na portugalsko ali špansko obalo kdaj zanese kakšnega slovenskega turista. V kolikor tam naleti na to nevarno bitje, naj rano oziroma poškodbe izpere z morsko vodo, delčke ožigalk, ki lahko ostanejo na koži, pa naj podobno kot pri meduzi odstrani s pinceto, bančno kartico ali kakšnim drugim pripomočkom, ki ga ima pri roki. Kot opozarjajo strokovnjaki, naj se ljudje nikar ne dotikajo lovk, tudi če na plaži naletijo na portugalsko ladjico, ki je videti mrtva. Vsekakor je ob kakšnih resnejših težavah, denimo z dihanjem, nujen obisk zdravnika.

Profimedia
Njene lovke se lahko raztezajo tudi do 30 metrov v globino.