štiri ure in pol

Putin: "Sestala sva se, da narediva svet varnejši"; Biden iztegnil palec

B.K.
16. 6. 2021, 19.12
Posodobljeno: 16. 6. 2021, 21.02
Deli članek:

Predsednika Rusije in ZDA sta zaključila srečanje v Ženevi.

Profimedia
Takole sta si v roke segla pred sestankom. Zapustila sta ga bojda nasmejana.

Ruski predsednik Vladimir Putin in ameriški predsednik Joe Biden sta današne srečanje zaključila po štirih urah in pol. Po zaključku nista imela skupne novinarske konference, kot je sicer značilno za bilateralna srečanja. Je pa pred kamere stopil Putin in v dolgi samostojni novinarski konferenci odgovoril na kopico novinarskih vprašanj.

Ruski predsednik je razkril, da si z ameriškim kolegom nista bila sovražna. "Mislim, da ni bilo sovražnosti. Ravno nasprotno. Sicer se načeloma najine pozicije na mnogih področjih razlikujejo, a po mojem mnenju sva oba pokazala voljo za razumevenje drug drugega in za iskanje načinov, kako najine pozicije zbližati. Najine razprave so bile dokaj konstruktivne," je dejal Putin.

Beseda je tekla o strateški stabilnosti, regijski varnosti in kibernetskih grožnjah. Govorila pa sta tudi o trgovini in sodelovanju v Arktiki, je še razkril Putin.

Profimedia
Vladimir Putin na novinarski konferenci po srečanju.

Putin je komentiral tudi zaostrene vojaške odnose med Rusijo in ZDA. Ruski predsednik je prepričan, da zaskrbljenost Washingtona zaradi ruskih vojaških premikov ni potrebna, če že, bi zaskrbljena morala biti Moskva. "Mi izvajamo vojaške vaje na svojem ozemljo enako kot jih Združene države mnogo izvajajo na svojem ozemlju. A vaj ne izvajamo tako, da svojo vojsko privlečemo do meja Združenih držav Amerike. Nažalost naši ameriški partnerji počnejo prav to. Zatorej bi zaskrbljenje morala izraziti ruska stran, ne ameriška." Ob tem je poudaril, da imata obe državi odgovornost za strateško stabilnost v svetu, saj sta obe jedrski velesili.

Putin naj bi si na pogovorih sicer zagotovil zmago glede konflikta v Ukrajini. Po njegovih besedah se je Biden namreč strinjal, da se bo ta konflikt reševal preko mirovnih sporazumov sprejetih na pogajanjih v Minsku. "Kolikor razumem se predsednik Biden strinja, da morajo temelji za razrešitev situacije v Ukrajini biti dogovori iz Minska," je dejal.

Profimedia
Vladimir Putin in Joe Biden sta sestanek zaključila po štirih urah in pol pogovorov.

ZDA in Rusija pa sta se dogovoril tudi, da se bosta veleposlanika obeh držav vrnila na svoji delovni mesti v Moskvi in Washingtonu. "Glede vrnitve veleposlanikov na svoji delovni mesti - ameriškega veleposlanika v Moskvi in ruskega v Washingtonu - sva se strinjala, da je to vprašanje rešeno," je dejal Putin na novinarski konferenci. 

Putina so novinarji vprašali tudi, kako bi otrokom razložil pomembnost tega srečanja. Na to je odgovoril, da sta se s predsednikom Bidnom srečala, "da bi naredila svet varnejši za vse njegove prebivalce."

Biden je po sestanku hitro odrinil, je pa, preden je sedel v avto in se odpeljal, iztegnil palec in tako namignil, da je s pogovori zadovoljen, poročajo tuji mediji.

Kasneje je ameriškim medijem dejal, da je putinu dal vedeti, da bodo ZDA še naprej obsojale kršitve človekovih pravic v Rusiji. Človekove pravice bodo vedno na mizi, je dejal.

Potrdil je tudi, da sta se s Putinom dogovorila, da bosta Washington in Moskva začela posvetovanja o kibernetski varnosti in o strateški jedrski stabilnosti.

Biden je prepričan, da si Putin ne želi nove hladne vojne. "Mislim, da je zadnja stvar, ki si jo zdaj želi, hladna vojna," je rekel.