Sporna umetnost

Slovenska razstava v Bruslju odpadla, ker Simonitiju ni bil všeč izbor avtorjev?

S.R./STA
17. 5. 2021, 20.07
Posodobljeno: 17. 5. 2021, 21.44
Deli članek:

Slovenska razstava v Bruslju je neuradno padla v vodo zaradi nestrinjanja ministrstva oziroma ministra Vaska Simonitija.

STA
Je ministra Vaska Simonitija zbodel izborom avtorjev, katerih dela bi bila v izboru?

Začasne razstave v Bruslju, ki spremljajo polletna predsedovanja držav članic Svetu EU, v Evropskem parlamentu obstajajo od leta 2011. Parlament jih pripravlja v sodelovanju z organi nacionalnih vlad vsakih šest mesecev in običajno vključujejo umetnine iz umetniške zbirke Evropskega parlamenta ter dodatne eksponate, ki jih zagotavlja predsedstvo. A razstave slovenskih umetniških del, ki bi bila na ogled v času predsedovanja Slovenije Svetu EU, letos ne bo, kar so potrdili tudi v Evropskem parlamentu. Kot so zapisali, jih je o odpovedi razstave v petek obvestilo stalno predstavništvo Slovenije pri EU. 

Kot so pojasnili, bi se morala začasna slovenska razstava v skladu z načrti odpreti julija, na ogled pa bi bila do decembra letos oziroma januarja prihodnje leto. Da je Slovenija odpovedala razstavo umetniških del v poslopju Evropskega parlamenta v Bruslju, je danes na spletu poročalo Delo. Pridobilo je pismo slovenski strani, v katerem je vodja parlamentarne enote za takšne projekte Mar Corrochano danes zapisala, da "zelo obžaluje odločitev slovenskega predsedstva, da odpove zelo zanimivo začasno razstavo, ki jo je Evropski parlament skupaj s kuratorjem, ki sta ga imenovali, pripravljal šest mesecev".

V Evropskem parlamentu je priprava takšne razstave med predsedovanjem tradicija. "To se je dogajalo nekaj let in globoko obžalujem, da je slovensko ministrstvo za kulturo prekinilo to tradicijo sodelovanja z Evropskim parlamentom," je zapisala po poročanju časnika.

Razlogov ne poznajo

Iz Koroške galerije likovnih umetnosti so medtem sporočili, da jih je ministrstvo za kulturo povabilo k pripravi razstave: "V skladu z dogovorom je kustos Marko Košan pripravil koncept razstave in izbor avtorjev ter pričel s pripravo kataloga, prav tako imamo z vsemi avtorji tudi že sklenjene pogodbe o sodelovanju."

Razlogov za odpoved razstave ne poznajo, z ministrstva jih o tem ni nihče obvestil. Se jim pa zdi takšno postopanje ministrstva problematično. "S takšnim ravnanjem se krni ugled tako Koroške galerije likovnih umetnosti kot celotne države, tako v očeh domače kot tuje javnosti," je v izjavi za javnost še zapisala direktorica galerije Andreja Hribernik.

Kot je povedala za STA, jih je ministrstvo k pripravi razstave povabilo pred približno dvema mesecema, pri pripravi koncepta pa jim je dalo proste roke. Kustos je po njenih besedah izbral pretežno avtorje mlajše generacije s sodobnim karakterjem.

Neuradno

Po poročanju Dela naj bi razstava neuradno padla v vodo zaradi nestrinjanja ministrstva oziroma ministra Vaska Simonitija z izborom avtorjev, katerih dela bi bila v izboru. Ministrstvo naj bi zbodla dela šesterice slovenskih avtorjev, ki so že zastopani v stalni zbirki Evropskega parlamenta in so jih v Bruslju prav tako želeli razstaviti. Gre za dela Andreja in Gašperja Jemca, Lojzeta Logarja, Draga Tršarja, Arjana Pregla in Jasmine Cibic. Na ministrstvu se zaenkrat še niso odzvali.