Uničili tri »mega obrate«

FOTO: Policaji so uničevali, kmetje pa pobirali, kar se je pobrati dalo

S.R.
17. 5. 2021, 18.04
Posodobljeno: 17. 5. 2021, 18.38
Deli članek:

Policija v Boliviji je odkrila in uničila tri »mega obrate« kokaina oziroma »cracka,« prečiščene oblike kokaina, ki se običajno uporablja za kajenje.

Reuters
Policija vpričo domačinov uničuje njihove nasade koke.

Trije proizvodni obrati so po navedbah bolivijskih oblasti dnevno proizvedli tudi do 910 kilogramov »cracka.« Z operacijo sozadali hud udarec bolivijskim tihotapcem droge, poroča tiskovna agencija Reuters.

Obrati, pravzaprav improvizirane tovarne, so bili prekriti s ponjavo in so se skrivali globoko v gozdnih predelih nacionalnih parkov. V zadnjih štirih mesecih so sicer skupaj zasegli že rekordnih 7,41 tone kokaina. Po navedbah pristojnih operacije sicer izvajajo po celotnem ozemlju, ob mejah in na območjih, ki jih v boju proti trgovini s prepovedanimi drogami doslej še niso dosegli.

Reuters
Policija vpričo domačinov uničuje njihove nasade koke.

Bolivijske policijske enote za boj proti drogam so po začasni prekinitvi zaradi pandemije virusa sars-cov-2 znova začele tudi z uničevanjem obsežnih plantaž koke. Nekdanji predsednik Evo Morales, ki se je nekdaj tudi sam ukvarjal s pridelavo koke, je med svojim predsedovanjem sicer povečal kvote, povezane z zakonitim pridelovanjem tega dragocenega pridelka. Te kvote je ohranil tudi trenutni predsednik Luis Arce, a oblasti ves pridelek, ki te kvote preseže, uničijo. Kot je pojasnil predstavnik Urada Združenih narodov za droge in kriminal (UNODC) Thierry Rostan, se je pridelava koke zaradi pandemije in s tem povezanih gospodarskih težav, vključno z brezposelnostjo, znova povečala, posledično pa se je znatno povečala tudi proizvodnja droge.

Kot je razvidno s fotografij, je lokalno prebivalstvo, ki se ukvarja z gojenjem koke in jim je to pogosto edini vir preživetja, obiskov policije že vajeno. Medtem ko policisti plantaže uničujejo, kmetje sproti rešujejo, kar se rešiti da.

Reuters
Nekaj je vendarle nabrala.

Reuters
Policija vpričo domačinov uničuje njihove nasade koke.

Reuters
Policija vpričo domačinov uničuje njihove nasade koke.