Izredna seja po meri

Vlečenje vrvi v parlamentu, a moči so izenačene

S.R./STA
17. 5. 2021, 18.35
Posodobljeno: 17. 5. 2021, 18.35
Deli članek:

Dogajanje v slovenskem hramu demokracije ostaja pestro, za poslanci je še en "zanimiv" dan.

Bobo
Janša je dogajanje označil za absurdno.

Kot smo že poročali, je državni zbor danes z 42 glasovi za in 42 proti zavrnili dnevni red redne seje DZ, na kateri bi morali poleg številnih zakonov obravnavati tudi predlog ustavne obtožbe predsednika vlade Janeza Janše.Koalicija je dejanje opozicije označila za absurdno, opozicija na drugi strani s prstom kaže na absurdno dejstvo, da je bila koalicija sposobna zbrati vsega 42 glasov. Kot je dejal vodja poslanske skupine SD Matjaž Han, ki je znova pozval k dogovoru o datumu predčasnih volitev, se je tokrat prvič zgodilo, da koaliciji ni uspelo izglasovati dnevnega reda redne seje. Koalicija je manjšinska in če ni postrojena, težko sprejema kakršno koli zakonodajo. "Zamisliti se morajo tisti, ki govorijo, da imajo v tem parlamentu večino," je poudaril.

So pa poslanci LMŠ, SD, Levice, SAB in NeP danes že vložili zahtevo za izredno sejo, na kateri bi glasovali o ustavni obtožbi predsednika vlade. "Glasovanje bo priložnost, da se vse poslanke in poslanci pri sebi odločijo, ali podpirajo ta dejanja, ki smo jim danes priča, ali imajo toliko poguma in toliko zavesti do države, da so sposobni iti na volitve," je dejal prvak LMŠ Marjan Šarec.

Tudi koalicija bi izredno sejo

So pa pričakovan naslednji korak storile tudi koalicijske poslanske skupine, ki so že vložile zahtevo za sklic izredne seje DZ za obravnavo večine točk, ki so bile uvrščene na danes neizglasovan dnevni red redne seje. V predlogu za izredno sejo so sicer umanjkali opozicijski predlogi zakonov in mandatno-volilne zadeve, vključno s predlogom za razrešitev predsednika DZ Igorja Zorčiča.

Med drugim koalicija na predlagan dnevni red za izredno sejo ni uvrstila predloga novele zakona o proizvodnji in prometu s prepovedanimi drogami in predloga novele kazenskega zakonika. Na dnevnem redu ni predvidene obravnave skupnega poročila o delu komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb za leti 2018 in 2019 ter predloga priporočila v zvezi z revizijskim poročilom računskega sodišča glede izvajanja nadzorstvene funkcije Banke Slovenije. Koalicija v zahtevi za sklic izredne seje predlaga, da kolegij predsednika DZ sprejme sklep o možnosti sodelovanja na seji na daljavo.

Na izredni seji sicer predlagajo obravnavo 21 točk. Poleg tistih, ki so bile predvidene za redno sejo, je uvrščen tudi predlog sprememb odloka o ustanovitvi in nalogah delovnih teles DZ. Kolegij predsednika DZ je namreč danes potrdil nov razrez v delovnih telesih, v katerih bo imela poslanska skupina nepovezanih poslancev (NeP) 12 mest. V večjem delu opozicije so danes pojasnili, da je bil razlog za današnje glasovanje proti dnevnemu redu redne seje prav to, da so bili na sejo uvrščeni predlogi zakonov, ki so jih delovna telesa potrdila v času, ko v njih niso mogli sodelovati poslanci NeP. Opozicija še vedno opozarja, da razrez v delovnih telesih ni v skladu s koalicijsko-opozicijskimi razmerji.

Presenečenj ne dopušča

Zorčič je danes dejal, da pri sklicu izrednih sej ne bi smelo biti presenečenj oziroma jih poslovnik DZ ne dopušča, saj da mora biti izredna seja DZ, če jo zahteva najmanj četrtina poslancev, sklicana v najpozneje 15 dneh. Vendar poslanci tako kot o dnevnem redu redne glasujejo tudi o dnevnem redu izredne seje. Zorčič je danes sicer napovedal, da bo v zvezi z dogajanjem v najkrajšem možnem času sklical posvet vodij poslanskih skupin.