kobranka

FOTO: Stanovalcem kača nagnala strah v kosti, na pomoč priskočili domžalski gasilci

A.S.
6. 5. 2021, 08.32
Posodobljeno: 6. 5. 2021, 08.45
Deli članek:

Gasilci so jo ujeli in jo izpustili nazaj v naravo.

Domzalec. si - CZR Domžale
Gasilci so jo izpustili nazaj v naravo.

Poklicni gasilci CZR Domžale so včeraj okoli 18.30 posredovali v eni izmed stanovanjskih hiš v Zaborštu pri Domžalah. Razlog? V hišo je namreč skoraj zatavala kača.

Vodja nočne izmene poklicne gasilske enote CZR Domžale Jani Jeraj je za portal Domzalec.si povedal, da se je kača plazila po vhodnih vratih hiše. Stanovalci so jo opazili, ko so zapirali vrata in jo priprli. 

Prestrašeni so na pomoč poklicali gasilce, ki so kačo ujeli in jo izpustili nazaj v naravo. 

Domzalec. si - CZR Domžale
Stanovalci so jo priprli.

Kobranka

Gre za kačo kobranko, nestrupeno kačo iz družine gožev, ki ponavadi zraste do enega metra. Primerki te vrste živijo ob ribnikih oziroma nižjih in mirnih vodah z bogato obrežno vegetacijo. Kobranko, ki se skoraj izključno hrani z ribami,  prepoznamo po značilnem vzorcu, ki je podoben poljem na šahovnici. Kadar se počuti ogroženo, začne podobno kot nekatere strupenjače glasno sikati in z glavo suvati proti napadalcu. Slednjega ne bo ugriznila, lahko pa ga poškropi z izločkom, pomešanim z iztrebki, ki je značilno neprijetnega vonja, in se naredi mrtvo. Razširjena je povsod po jugovzhodni Evropi, vse do Kaspijskega jezera. Najdemo jo tudi v Sloveniji. Pri nas je uvrščena na rdeči seznam v kategorijo ranljivih vrst. 

Domzalec. si - CZR Domžale
Na pomoč so priskočili gasilci.