Vozlišče podatkov

WHO: V Nemčiji bo nastal nov center za boj proti epidemijam in pandemijam

S.R.
5. 5. 2021, 21.36
Posodobljeno: 5. 5. 2021, 21.38
Deli članek:

Svetovna zdravstvena organizacija bo v Nemčiji vzpostavila center za zgodnje opozarjanje na nevarnost pandemije.

Profimedia
Tedros Adhanom Ghebreyesus

»Virusi se premikajo hitro, a se lahko podatki premikajo še hitreje,« je danes sporočil direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus. Ob tem je naznanil, da bodo v Nemčiji, natančneje v Berlinu, vzpostavili center, katerega naloga bo spremljanje prihodnjih pandemičnih groženj.

Center, ki bo deloval kot vozlišče podatkov, povezanih z morebitnimi grožnjami epidemij in pandemij, bo predvidoma začel delovati septembra. Njegov namen bo predvsem hitra analiza podatkov, na podlagi katere bo mogoče predvideti, odkriti in preprečiti tveganja po vsem svetu ter se nanje pripraviti in odzvati, poroča nemška javna radiotelevizija Deutsche Welle. Pri WHO so prepričani, da bodo lahko s pomočjo tega centra hitreje zaznali tveganje prihodnjih pandemij, kot pa je bilo to mogoče z obstoječimi sistemi.

Kot je pojasnil Ghebreyesus, je pandemija covida-19 razgrnila vse pomanjkljivosti trenutnih sistemov za obdelovanje epidemioloških podatkov. »Prišli bodo novi virusi, ki bodo predstavljali tveganje epidemij in pandemij,« je pojasnil ter dodal, da lahko države in skupnosti z ustreznimi podatki ostanejo korak pred tveganjem, kar bo reševalo življenja.

Zamisel je že pozdravila nemška kanclerka Angela Merkel, ki je dejala, da je Berlin že zdaj središče razvoja na področju zdravja in digitalnih tehnologij. Zagonske stroške bo s 30 milijoni evrov pokrila Nemčija, tekoči stroški obratovanja centra pa so še predmet razprave.