Epidemija sars-cov-2

Kaj je danes na Brdu pri Kranju odločila vlada? Bistvenih sprememb ni bilo na vidiku ...

S.R.
5. 5. 2021, 21.52
Posodobljeno: 5. 5. 2021, 22.00
Deli članek:

Slovenska vlada pod vodstvom Janeza Janše se je danes znova zbrala na Brdu pri Kranju, kjer je med drugim pretresala morebitne spremembe odlokov, povezanih z epidemijo virusa sars-cov-2.

Vlada RS
Vlada se je sestala na Brdu pri Kranju.

Kakšnih večjih sprememb na področju ukrepov za zajezitev širjenja okužb sars-cov-2 danes ni bilo pričakovati. Pričakovanja so se uresničila.

Vlada je na današnji seji sicer uvedla spremembno Odloka o začasni prepovedi zbiranja ljudi zaradi preprečevanja okužb s sars-cov-2. Nov odlok bo začel veljati dan po objavi v uradnem listu. Sprememba je povezana s številom udeležencev na organiziranih javnih prireditvah in shodih v zaprtih prostorih. To število je zdaj določeno na enega udeleženca na 20 kvadratnih metrov zaprte površine (prej en udeleženec na 30 kvadratnih metrov). Kot so sporočili, vse ostale določbe ostajajo enake, tudi največje število udeležencev javnih prireditev in shodov ostaja pri desetih osebah. Enake omejitve bodo sicer veljale tudi na kulturnih prireditvah in pri kolektivnem uresničevanju verske svobode. 

V odloku o omejitvah pri izvajanju športnih programov pa je spremenila določbe o priznavanju dokazil negativnega rezultata testa na novi koronavirus, poroča STA. Tako se bodo kot ustrezna štela dokazila, ki so bila izdana v državah članicah EU, državah članicah schengenskega območja, Avstraliji, Izraelu, Kanadi, Novi Zelandiji, Rusiji, Združenem kraljestvu ali ZDA. Podaljšala pa je ukrepe o nošenju mask in obvezni namestitvi razpršilnikov v večstanovanjskih stavbah.