Umor v Bovcu

Morilcu Suljiću še enkrat 18 let zapora

S.R./STA
5. 5. 2021, 20.57
Posodobljeno: 5. 5. 2021, 21.00
Deli članek:

Sodnica Okrožnega sodišča v Novi Gorici Darinka Kogoj je Jasminu Suljiću za umor znova namenila 18 let zaporne kazni.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Z razglasitvijo sodbe se je danes zaključilo ponovno sojenje Jasminu Suljiću, ki je obtožen umora 34-letnega domačina v Bovcu oktobra 2019. Po današnjih zaključnih besedah je državna tožilka Andreja Žvanut za obtoženega ponovno predlagala 25 let zaporne kazni, saj je menila, da tokratni dokazni postopek ni prinesel nič novega. Njegova zagovornica Metka Lavrenčič Lozej pa je sodišču predlagala prekvalifikacijo kaznivega dejanja v uboj ali uboj na mah, saj je prepričana, da ni dokaza, da bi obdolženi kaznivo dejanje načrtoval.

Tako tožilka kot tudi zagovornica sta se strinjali, da je agresivno vedenje pri Suljiću sprožil nek zunanji dejavnik, ki pa ga v prvem niti ponovljenem dokaznem postopku niso odkrili. Razlog za zahrbten napad z nožem, ki ni bil last Suljića, ni popolnoma jasen, domnevno naj bi do njega prišlo zaradi ljubosumja. Suljić je namreč napad z nožem priznal, vendar ob tem povedal, da se dogajanja niti malo ne spomni.

Čeprav se je Suljić branil, da ga je 34-letnik prvi napadel in naj bi šlo v tem primeru za silobran, pa tega niso mogli dokazati. Umorjeni namreč ni imel nikakršnih obrambnih ran, pred vrati stanovanja pa ni bilo nobene priče, ki bi lahko potrdila Suljićevo izjavo.

Za umor je bil Suljić že prvič obsojen na 18 let zaporne kazni, saj naj bi bil po besedah sodnice Darinke Kogoj v času dogajanja zmanjšano prišteven zaradi močnega afekta. Koprski višji sodniki so nato ugodili pritožbi tožilstva, Suljića ter obtoženčeve zagovornica in sestre, ob razveljavitvi sodbe pa zapisali, da je bilo med sojenjem kar nekaj podrobnosti premalo razčiščenih.