Slovenija

Gorjupa bo na vrhu GZS nasledil Šimonka

S.R./STA
5. 5. 2021, 19.42
Posodobljeno: 5. 5. 2021, 19.45
Deli članek:

Člani skupščine GZS so danes za predsednika GZS za naslednje mandatno obdobje izvolili Tiborja Šimonko.

STA
Tibor Šimonka, nekdanji predsednik uprave SIJ.

Kot so sporočili iz Gospodarske zbornice Slovenije (GZS), bodo skupna prizadevanja še naprej temeljila na programu Slovenija 5.0 ter razvojnem partnerstvu. Šimonka je dejal, da želi na temelju 170-letne tradicije zbornice in več stoletne tradicije jeklarstva, znanja, izkušenj ter vpetosti v slovenski in mednarodni gospodarski prostor graditi gospodarsko zbornico prihodnosti. Kot ključne usmeritve je med drugim navedel zeleni prehod, podporo digitalizaciji, inovativnosti, raziskavam in razvoju, pomoč članom pri črpanju finančnih sredstev, internacionalizacijo ter karierni razvoj zaposlenih.

Med kratkoročnimi prednostnimi nalogami je izpostavil naslednji paket interventne zakonodaje in pomoči gospodarstvu pri premagovanju gospodarskih posledic epidemije covida-19, ukrepe za ponovni zagon gospodarstva po epidemiji, investicijska platforma in črpanje EU sredstev, vlaganja v raziskave in razvoj ter debirokratizacijo. Za razvojno kapico je ocenil, da ni vprašanje, če jo potrebujemo, temveč, kdaj bo uvedena.

Po prepričanju Šimonke mora biti "zbornica najmočnejši partner državi, ki bo s svojimi stališči in predlogi lahko pravočasno vplivala, še pred sprejetjem zakonodajnih predpisov, na oblikovanje zakonodajnih okvirjev, znotraj katerih se bo gospodarstvo krepilo in razvijalo v dobrobit vseh. Brez močne ekonomije ni splošnega blagostanja". Poudaril je tudi pomen sodelovanja in povezovanja s člani ter drugimi ključnimi deležniki doma in v tujini.

Dva kandidata

Kandidaturo za predsednika GZS je poleg Šimonke vložil še Simon Franko, direktor družbe BASF Slovenija. Skupščina GZS je za to mesto izbrala glavnega podpredsednika uprave Sij Šimonko, ki bo na čelu GZS nasledil Boštjana Gorjupa, direktorja družbe BSH Hišni aparati. Mesto predsednika GZS zaseda od maja 2017, mandat se mu bo iztekel 27. maja.

"Če hočemo postati Slovenijo 5.0 kot družbo trajnostnega razvoja, ki bo z uporabo znanosti, umetne inteligence, industrije 4.0 in inovativnosti zagotavljala delo, socialno varnost in okoljsko vzdržnost po najvišjih svetovnih standardih, moramo narediti korak naprej, da lahko iz krize izidemo kot zmagovalci," je dejal Gorjup in med aktualnimi izzivi naštel nadaljnjo debirokratizacijo, davčno reformo, nacionalni načrt za okrevanje, investicijsko platformo 5.0, karierno platformo, prestrukturiranje premogovnih regij, energetski prehod ter socialni sporazum.