Zaostrovanje odnosov

Vojno dejanje v Rokavskem prelivu, obe državi poslali vojno mornarico

J.P.
6. 5. 2021, 07.39
Posodobljeno: 6. 5. 2021, 14.19
Deli članek:

Domnevno blokado so označili za vojno dejanje.

Profimedia
HMS Severn (fotografija je arhivska)

Britanski premier Boris Johnson je proti otoku Jersey ob obali Francije, ki spada pod britansko krono, poslal dve plovili kraljeve vojne mornarice, potem ko so francoski ribiči, ki, kot poročajo britanski mediji, uživajo podporo francoskih ministrov, zagrozili z blokado, če jim ne bo dovoljeno v večji meri zahajati v britanske vode. Britanski mediji so grožnjo označili za vojno dejanje.

Nepravično kratene pravice

Francija je zagrozila, da bo otoku odklopila elektriko, potem ko je ta francoske ribiče "kaznoval" z novimi pogoji za licence, kar je posledica tako imenovanega brexita. Francoski ribiči, ki trdijo, da so jim pravice nepravično kratene, so napovedali protest v otoškem pristanišču St. Helier. Protestira približno sto francoskih plovil, poroča The Sun, BBC pa, da je plovil približno 60. Zablokirali so omenjeno pristanišče, "ujeta" je ostala tovorna ladja. Otočani se skušajo sporazumeti s protestniki, da bi razrešili spor.

100.000 prebivalcev otoka se za življenjske potrebščine povsem zanaša na uvoz. Johnson je blokado označil za povsem neupravičeno in otoku zagotovil brezpogojno podporo.

Vojaška ladja HMS Severn je v jutranjih urah že dosegla omenjeni otok. Sledila ji je HMS Tamar. Obe plovili rutinsko ščitita ribiče. Svojo vojaško ladjo so poslali tudi Francozi. Vendar pa je ta, kot pišejo britanski mediji, precej manjša od njihovih dveh, ki sta na kraju dogajanja. Francozi so naknadno poslali še eno plovilo.

Jerseyjski minister Ian Gorst se je zavzel za boljše odnose med državama in poudaril, da pričakuje mirne demonstracije ribičev. Grožnjo z blokado je sicer označil za zelo resno in dodal, da je treba rešitev najti s pomočjo diplomacije.

Glava ribolova v Normandiji Dimitri Rogoff je dal vedeti, da ribiči ne bodo blokirali omenjenega pristanišča in da se bodo popoldne vrnili v Francijo.

Posledica brexita

Po novih pravilih morajo francoski ribiči dokazati, da so v preteklosti že ribarili v vodah okoli otoka Jersey. Francoske oblasti pa trdijo, da Evropska unija o "novih tehničnih ukrepih" ni bila obveščena, zaradi česar so "nična in neveljavna".