rosno mlada

Ameriška študenta v Italiji obsojena na dosmrtno ječo zaradi umora žandarja

B.K.
6. 5. 2021, 08.39
Posodobljeno: 6. 5. 2021, 08.46
Deli članek:

Rosno mlada študenta bosta smrt pričakala v italijanskem zaporu.

Reuters
Gabriel Natale-Hjorth in Finnegan Lee Elder.

Sodišče v Rimu je na dosmrtno ječo obsodilo 21-letnega Finnegana Leeja Elderja in 20-letnega Gabriela Nataleja Hjortha, za umor italijanskega karabinjerja, ki sta ga leta 2019 na ulicah Rima zabodla do smrti.

Porota je sodbo izrekla po 13 urah premisleka. Obsojenca sta bila nad kaznijo vidno presenečena.

Pripadnik italijanske žandarmerije Mario Cerciello Rega je bil umorjen 26. julija, posebej tragično pa je, da je v službi bil prvi dan po dolgem dopustu, ki ga je izkoristil za medene tedne z ženo.

Na sojenju sta se zagovarjala, da je prišlo do pomote. Mislila naj bi, da je Rega kriminalec, 11-krat pa da sta ga zabodla v samoobrambi. V napadu je bila ranjena tudi njegova kolegica Andrea Varriale, s katero sta stopila do študentov, saj sta preiskovala primer ukradene torbe. Oba sta bila brez orožja in v civilnih oblačilih.

Reuters
Obsojeni Finnegan Lee Elder je bil vidno prizadet zaradi izrečene kazni.

Skušala kupiti drogo, a sta bila opeharjena

Študenta, ki sta s sabo nosila 18-centimetrski nož, sta pred tem na priljubljeni nočni točki Trastevere skušala kupiti kokain. Preprodajalec, do katerega sta prišla preko tretje osebe, jima je za 80 evrov prodal bel prah, za katerega se je kasneje izkazalo, da je le zdrobljen aspirin. Ker sta bila opeharjena sta se odločila, da bosta do droge prišla s silo, zato sta preprodajalcu ukradla torbo. Preko že omenjene tretje osebe sta nato od njega zahtevala denar in drogo, v zameno za vračilo torbe, v kateri je bil tudi preprodajalčev telefon.

Policista sta izgledala kot civilista

Posrednik jima je zagotovil, da se bosta z nepoštenim preprodajalcem dobila v okrožju Prati, kjer bodo opravili zamenjavo - torbo za denar in kokain, a je namesto tega obvestil policijo in prijavil krajo. Na dogovorjen kraj srečanja sta zato namesto preprodajalca prispela Rega in Varrialejeva, oba v civilnih oblačilih in brez pištol. Varrialejeva je kasneje v pričanju zatrdila, da sta jima pokazala policijski znački, a značke njenega pokojnega partnerja niso nikoli našli.

Prišlo je do zmede, v kateri je takrat 19-letni Elder z nožem 11-krat zabodel Rego, poškodoval pa je tudi Varrialejevo. Študenta sta nato s kraja zločina pobegnila, nasledji dan pa so ju policisti prijeli v hotelu.

Reuters
Vdova umorjenega policista Rosa Maria Esilio je ob izreku sodbe planila v jok.

V sodbi ni zmagal nihče

Državna tožilka Maria Sabina Calabretta, ki je skozi sojenje trdila, da je bil Rega žrtev "nesorazmernega, smrtonosnega napada", je presenetljivo za mladeniča zahtevala smrtno kazen. Sodišče ji je ugodilo. Ob izreku sodbe je vdova umorjenega, Rosa Maria Esilio planila v jok. Njen odvetnik Franco Coppi je kasneje za italijanske medije dejal, da "kljub temu, da je dejstvo, da je človek umrl, kar si zasluži vso obžalovanje, je res tudi, da gresta v zapor dva mlada človeka, kar ni razlog, da bi se kdorkoli veselil. Sta človeški bitji, ki kljub temu, da si zaslužita kazen, tudi trpita."