polarno aprilsko jutro

V Sloveniji padali aprilski rekordi, mraz pritisnil do -19 in -20 stopinj Celzija

S.R.
7. 4. 2021, 07.21
Posodobljeno: 7. 4. 2021, 08.12
Deli članek:

Sneg in izrazita ohladitev sta poskrbela za zimske razmere, jutra bodo mrzla še naslednjih nekaj dni.

Profimedia
Čakajo nas mrzla jutra.

Kot opozarja Agencija RS za okolje (Arso), je danes in jutri v večjem delu Slovenije velika nevarnost jutranje pozebe. V nekaterih krajih so se prebudili v povsem polarno aprilsko jutro, tako je bilo v Novi vasi -20, Babnem polju in Zadlogu -19, Logatcu in Kočevju -12, Novem mestu -6, Celju -5. Ljubljani in Biljah -4 ter Sečovljah -2 stopinji Celzija.


Za april rekordno nizke temperature so zabeležili tudi po številnih zasneženih nižinskih krajih južnega dela Slovenije, in sicer v Iskrbi pri Kočevju (-14,6 stopinje Celzija), Marinči vasi (-13,1 stopinje Celzija), Kočevju (-13 stopinj Celzija - prejšnji rekord -10,5 stopinje Celzija so zabeležili 14. aprila 1986) in Dobličah pri Črnomlju (-11,6 stopinje Celzija - prejšnji rekord -5,5 stopinj Celzija; v Črnomlju -7,1 stopinje Celzija v letih 1955 in 1956).

Pri Arsu dodajajo, da je denimo v Ljubljani rekord preprečila megla oziroma nizka oblačnost v drugem delu noči, a so z -4,4 stopinje Celzija kljub temu zabeležili najhladnejše aprilsko jutro po letu 1956, ko se je živo srebro v mnogo manj pozidani okolici spustilo do -5,3 stopinje Celzija. Sicer pa so to jutro na vseh merilnih mestih razen v Kopru (Markovec), kjer je bilo 1,3 stopinje Celzija, zabeležili temperature pod ničlo.

Meteo.si
Današnje opozorilo pred pozebo.

Danes nas sicer čaka delno jasno vreme s spremenljivo oblačnostjo, ponekod v kotlinah bo zjutraj še vztrajala megla. Sredi dneva in popoldne bodo nastajale kratkotrajne snežne plohe, lahko tudi zagrmi, ponekod pa bo zapihal zapihal severozahodni veter, napovedujejo meteorologi agencije Arso. Najvišje dnevne temperature bodo od 3 do 8, na Goriškem in ob morju do 10 stopinj Celzija.

Bo pa nekoliko manj mrzlo petkovo jutro, pri čemer bo zlasti v notranjosti še možna pozeba. Četrtek bo povečini sončen, sredi dneva in popoldne bo predvsem v severnih, vzhodnih in osrednjih krajih občasno nekaj več oblačnosti. Najnižje jutranje temperature bodo od -8 do -2, v mraziščih Notranjske in Kočevske okoli -15, najvišje dnevne od 6 do 12 stopinj Celzija.

Meteo.si
Velika nevarnost pozebe velja tudi za četrtek.