Mojca Žnidarič

Koalicijska trenja, ker si poslanka postilja posteljo za po mandatu?

Vesna Vuković, Primož Cirman / Necenzurirano.si
6. 4. 2021, 20.05
Deli članek:

Poslanka SMC Mojca Žnidarič je branila Zdravka Počivalška, ko je razlagal, da je v prleškem gostišču pil le vodo. Zdaj ga sili v politično trgovino z državno institucijo, ki zaposluje 1000 ljudi, kamor se bo vrnila po poslanskem mandatu.

STA
Poslanka SMC iz Ormoža Mojca Žnidarič je Počivalšku krila hrbet, ko je v Ormožu jedel sendviče. Zdaj je zanje izstavila račun.

V vladajoči koaliciji, ki v državnem zboru po neuspeli razrešitvi njegovega predsednika Igorja Zorčiča nima več večine, se je začel spopad za obvladovanje nekaterih najpomembnejših državnih institucij. Prvi je očitno na vrsti zavod za zaposlovanje, v katerem dela tisoč ljudi, njegov letni proračun pa znaša približno 644 milijonov evrov.

Po naših informacijah si vrh Stranke modernega centra (SMC), ki jo vodi Zdravko Počivalšek, na vsak način želi zamenjave generalnega direktorja zavoda za zaposlovanje Mitje Bobnarja. Tej ni naklonjen minister za delo Janez Cigler Kralj iz vrst Nove Slovenije (NSi), ki je pristojen za imenovanje prvega moža zavoda. Bobnar je bil na ta položaj imenovan januarja lani, v zadnjih tednih vlade Marjana Šarca. Takrat je veljal za izbiro SMC, saj je ministrstvo za delo vodila Ksenija Klampfer, zdaj že nekdanja članica stranke.

Kljub zamenjavi oblasti je Bobnar ostal na položaju, saj na ministrstvu za delo do zdaj nikoli niso zahtevali njegove zamenjave. Po naših informacijah njegovo delo ocenjujejo kot korektno. Prav tako si med epidemijo ne želijo dodatnih pretresov na zavodu, na katerega je v zadnjem letu dni padel pomemben del bremena ukrepov za reševanje koronske krize. Toda zdaj je Bobnar padel v nemilost ljudi iz najožjega Počivalškovega kroga.

ZRSZ
Generalni direktor zavoda za zaposlovanje Mitja Bobnar

Počivalšek na mizo dobil račun za »prleški sendvič«

Za njegovo razrešitev si namreč najbolj prizadevata generalni sekretar SMC Miha Rebolj in poslanka SMC iz Ormoža Mojca Žnidarič, ena od petih, ki so Počivalšku še ostali v državnem zboru. Najbolj znana je iz afere »prleški sendvič«. Skupaj s Počivalškom se je v začetku februarja udeležila sestanka v takrat uradno zaprtem gostišču Taverna pri Ormožu. Ko je novica o sestanku prišla v javnost, je Žnidaričeva branila Počivalška, ko je zatrjeval, da so pili le radensko in vodo. Pri tem je poskušala prikriti, da je bil v istem času v gostišču tudi Miha Rebolj. Toda na laž jo je postavila fotografija njegovega avtomobila, parkiranega pred gostiščem, ki smo jo takrat dobili na vpogled v uredništvu.

Po nedavnem razkolu v poslanski skupini SMC, ki so jo prejšnji mesec zapustili Janja Sluga, Igor Zorčič in Branislav Rajić, je Mojca Žnidarič ostala v Počivalškovem taboru. Prejšnji mesec je postala podpredsednica poslanske skupine SMC.

Toda javno branjenje Počivalška v aferi, ki je sprožila val ogorčenja med gostinci, želi Žnidaričeva očitno dodatno unovčiti v politični trgovini. Skupaj z Reboljem pritiska na Počivalška, naj v koaliciji izsili zamenjavo na vrhu zavoda za zaposlovanje, kjer je sama delala pred prihodom v politiko. Vrsto let je bila svetovalka za zaposlovanje, nekaj časa pa je vodila tudi urad za delo v Ormožu. Na zavodu ji do konca poslanskega mandata miruje zaposlitev. Se bo po državnozborskih volitvah, ki bodo najpozneje prihodnje leto, vrnila na zavod pod direktorjem, ki ga bo pomagala nastaviti sama?

Bo Cigler Kralj popustil Počivalškovim?

Po naših informacijah iz SMC ponujajo več imen, ki bi po njihovem mnenju lahko prevzela vodenje zavoda. Žnidaričeva naj bi si na tem položaju želela videti nekdanjo članico ožjega vodstva zavoda Metko Barbo Škerbinc. Gre za soprogo brigadirja Mihe Škerbinca, ki je bil takoj po lanski zamenjavi oblasti imenovan na čelo poveljstva sil Slovenske vojske. Trenutno je zaposlena v pravni službi zavoda. Eden od njenih sodelavcev je tudi Dejan Bračko, vodja lokalnega odbora SMC na Ptuju, ki si po naših informacijah prav tako prizadeva za Bobnarjevo zamenjavo.

STA
Metka Barbo Škerbinc velja za osebno izbiro Žnidaričeve kot menjava za Bobnarja.

Pred tem je Metka Barbo Škerbinc dlje časa zasedala vodilne položaje na zavodu. V času prve Janševe vlade je bila pomočnica začasne generalne direktorice zavoda Anke Rode. Leta 2010, ko je vlado vodil Borut Pahor, je bila del ožje ekipe tedanje generalne direktorice Lučke Žižek. Ko je druga Janševa vlada Žižkovo zamenjala zaradi nepravilnosti, ki jih je ugotovil izredni nadzor ministrstva za delo, je Barbo Škerbinčeva postala pomočnica nove generalne direktorice Zlatke Srdoč Majer. Tudi slednja na položaju ni dočakala konca mandata, saj jo je razrešila vlada Alenke Bratušek. Do Bobnarjevega imenovanja je zavod štiri leta vodila Mavricija Batič.

Bobnar za pojasnila ni bil dosegljiv. Ali bo moral oditi, ker si to želijo v SMC, na ministrstvu za delo uradno ni mogoče izvedeti. Po naših informacijah na udaru SMC ni le Bobnar, ampak tudi njegov namestnik Marko Bošnjak, sicer nekdanji viceguverner Banke Slovenije. Bobnar ga je na ta položaj imenoval julija lani.