klamidija

Najpogostejša spolno prenosljiva bolezen, ki pa lahko povzroči neplodnost

Tea Dečman
7. 4. 2021, 06.57
Deli članek:

Klamidija je najpogostejša spolno prenosljiva okužba, ki jo večina preboli, ne da bi se je sploh zavedala. Nevarna je zlasti za mlajše ženske, saj lahko povzroči neplodnost.

Dreamstime
Klamidijo pozdravimo z ustreznim antibiotikom. Vedno sočasno zdravimo tudi spolnega partnerja.

Kar 75 odstotkov okuženih žensk se okužbe ne zaveda, enako velja za 50 odstotkov okuženih moških. Ocenjujejo, da je med okuženimi več žensk kot moških, a ta ocena je posledica tega, da se več žensk testira na rednih ginekoloških pregledih. Bakterija se prenaša z neposrednim stikom sluznice partnerjev med vaginalnim ali analnim odnosom, zelo redko med oralnim. Znaki, če se sploh pojavijo, se razvijejo v enem do treh tednih po okužbi. Običajno so dokaj blagi. Pri moških se kažejo z izcedkom iz sečnice in bolečino med uriniranjem, pri ženskah pa z vaginalnim izcedkom, pekočim občutkom med uriniranjem, bolečino pri spolnem odnosu, tudi bolečino v trebuhu ali križu, slabostjo, vročino in krvavenjem sredi mesečnega ciklusa. Redkeje se pojavljajo tudi bolečine v predelu zadnjika in krvavitev med analnim odnosom.

dreamstime
Bolečine v spodjem delu trebuha, pekoče uriniranje in boleči spolni odnosi so med znaki klamidije.

Posledice so lahko zelo hude

Pri večini okužba mine brez kakršnihkoli težav, pri nekaterih ženskah pa lahko pusti trajne posledice, ki so nepopravljive. Okrog 40 odstotkov nezdravljenih s klamidijo okuženih žensk zboli za vnetno medenično boleznijo, kar je glavni vzrok za neplodnost. Pri okuženih moških so zapleti manj pogosti. Okužbo najlažje preprečite z varnim spolnim vedenjem, to so spolni odnosi z enim zvestim spolnim partnerjem, ki je neokužen. Sicer tveganje lahko zelo zmanjšamo s pravilno uporabo kondomov pri vsakem spolnem odnosu.

Dreamstime
Bolezen se prenaša z neposrednim stikom sluznice partnerjev med spolnim odnosom.

Nosečnice, pozor!

Posebej je treba opozoriti, da lahko okužba pri nosečnici povzroči okvaro plodu. Predvsem se razvije vnetje oči (sluznice pod vekami) pri novorojenčku, lahko pa zboli tudi za pljučnico. Evropska zdravstvena agencija opozarja države, da se morajo bolj posvetiti preprečevanju prenašanja okužbe predvsem zato, ker ta večinoma prizadene mlade ženske od začetka spolne aktivnosti naprej.