spremembe pri odpiranju lokalov, policijski uri ...

To so spremembe semaforja sproščanja ukrepov, ki jih je predlagala strokovna skupina

A.S.
6. 4. 2021, 21.36
Posodobljeno: 6. 4. 2021, 21.52
Deli članek:

Svetovalna skupina za covid-19 pri ministrstvu za zdravje je včeraj odločala o morebitnih spremembah pri vladnem semaforju sproščanja ukrepov glede na epidemiološko stanje v državi. Kaj bodo predlagali vladi?

Bobo
Nas čakajo spremembe pri policijski uri?

V četrtek so stopili v veljavo strogi omejitveni ukrepi, gre za t. i. "lockdown", ki bo trajal predvidoma do 12. aprila. Po tem naj bi veljali ukrepi v skladu z vladnim semaforjem, pri čemer je minister za zdravje Janez Poklukar že v nedeljo napovedal, da bi ga lahko v vmesnem času prevetrili.

Trenutni semafor je razdeljen na pet skupin, glavna kriterija skupin sta sedemdnevno povprečje števila okuženih in število hospitaliziranih bolnikov s covid-19. Števila novookuženih in hospitaliziranih, ki velja kot pogoj za prehod iz ene faze v drugo, pa strokovna skupina v svojih predlogih ni spreminjala, poroča 24 ur. 

Rdeča faza trenutno predvideva, da se ob upoštevanju vseh priporočil odprejo vrtci in šole prve triade po programu C in nujne laboratorijske vaje za študente. Po poročanju portala 24 ur strokovna skupina predlaga, da bi se po novem v rdeči fazi v šoli izobraževali vsi razredi osnovnošolcev, dijaki srednjih šol pa bi se izobraževali po modelu C. Ali bi to veljalo samo za zaključne letnike, kot je doslej veljalo v oranžni fazi, ali za vse srednješolce, še ni jasno, še poroča portal.

V oranžni fazi naj bi se po predlogu strokovne skupine v šole vrnili vsi, tudi dijaki in študenti, kar je doslej veljalo šele za rumeno barvo na semaforju sproščanja ukrepov. Tudi terase lokalov naj bi se namesto v rumeni fazi, kot semafor predvideva v tem trenutku, odprle že v oranžni fazi. 

Po neuradnih podatkih omenjene spletne strani naj bi strokovna skupina predlagala tudi spremembe pri omejitvah gibanja oziroma policijski uri: omejitev gibanja ne bi veljala za člane istega gospodinjstva.