Poziva gospodarstvo

Počivalšek sprejel zaprtje in naštel številne izjeme

C.E.
28. 3. 2021, 16.05
Posodobljeno: 28. 3. 2021, 18.56
Deli članek:

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je ob predstavitvi predloga ukrepov izrazil dvom v popolno zaprtje države. Po seji vlade je sprejel ukrep, ki pa ima veliko izjem za gospodarstvo.

STA
Zdravko Počivalšek prosi gospodarstvo, da zaupa vladi.

Počivalšek meni, da so potrebni trije pogoji, da bo tako imenovani lockdown deloval. Prvi pogoj je, popolna enotnost politike. Drugi, da javnost razume ukrep, s katerim pristojni dejansko skrbijo za zdravje ljudi. Tretji pogoj pa je, da tudi gospodarstvo odgovorno sprejme "nov udarec". "Če bodo gostinci delali na črno, ukrepi ne bodo delovali," je dejal Počivalšek, zato poziva gospodarstvo, da zaupajo predlogu skupine in ga spoštujejo. Cilj je zajezitev tretjega vala, pravi predsednik SMC.

"Vrnitev v normalno življenje je odvisna od vseh skupaj. Drugače enostavno ne gre. Smo v podobni situaciji kot večina držav v Evropi. Prevladal je zdravstveni vidik krize," je sklenil Počivalšek in nanizal izjeme, za katere ne bo veljalo zaprtje. To so lekarne, bencinski servisi, finančne storitve, pošta, dostavne službe, dimnikarske storitve, servisne delavnice, gradbena dela na nenaseljenih gradbiščih oziroma tam, kjer ni stika s potrošniki, osebni prevzem blaga na prodajnih mestih (vključena tudi prodaja na kmetijah) ter druge nenujne storitve za zagotavljanje varnosti in zdravja. 

Dovoljena bodo tudi gradbena dela na nenaseljenih gradbiščih, hišah oz. stanovanjih, osebni prevzem blaga ali hrane vključno s prodajo kmetijskih pridelkov na kmetiji med 5. in 22. uro (uživanje prevzete hrane in pijače na javnih površinah ni dovoljeno), prodaja blaga na daljavo, priprava jedi in pijač za dostavo, priprava in strežba jedi ter pijač v organizacijah, ki izvajajo gostinsko dejavnost za svoje zaposlene oziroma varovance, ter druge nujne storitve za zagotavljanje varnosti in zdravja. Vse te storitve se bodo lahko izvajale brez obveznega tedenskega testiranja.

Z obveznim tedenskim testiranjem izvajalcev oz. s potrdilom o prebolelosti ali cepljenju pa bodo lahko obratovale prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo živila, blago za osebno nego in čiščenje, pri čemer se kot izjema ne šteje prodaja oblačil in obutve v teh prodajalnah, prodajalne z medicinskimi pripomočki in ortopedskimi pripomočki, vrtnarije, drevesnice, cvetličarne in program vrt in kmetijstvo v prodajalnah, kmetijske prodajalne, tržnice (pri čemer se kot izjeme ne šteje prodaja oblačil in obutve), prodajalne s tehničnim blagom, trafike in kioski za prodajo časopisov in revij ter individualne nezdravstvene svetovalne in terapevtske storitve.

Število oseb v zaprtih javnih prostorih, v katerih se izvaja dejavnost ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, se omeji na 30 kvadratnih metrov na posamezno stranko ali na eno stranko, če je poslovni prostor manjši. Če gre za odprto tržnico, je treba zagotoviti 10 kvadratnih metrov na stranko. Trgovski centri morajo zagotavljati tudi 30 kvadratnih metrov na posamezno stranko v celotnem trgovskem centru, imeti pa morajo tudi ločen vhod in izhod za stranke.