Po 12. aprilu nov semafor

Stroka je predlagala zaprtje, vlada je sprejela odločitev

C.E.
28. 3. 2021, 15.38
Posodobljeno: 29. 3. 2021, 06.50
Deli članek:

Strokovna skupina je predlagala temeljito zaprtje države od 1. do 12. aprila. Vlada je sledila predlaganemu.

STA
Pogled v krivulje.

"Ocenili smo, da smo v bitki s časom. Tempo cepljenja zagotavlja, da bomo stopnjo precepljenosti, ki resno pomaga pri zaustavljanju epidemije, dosegli v juniju oziroma v začetku poletja. Do takrat je potrebno sprejeti dodatne ukrepe predvsem zaradi angleške različice koronavirusa, ki prinaša večji pritisk na bolnišnice," je dejal premier Janez Janša in povedal, da je vlada sprejela predloge strokovne skupine.

Strokovna skupina pod vodstvom Mateje Logar je predlagala časovno omejeno zaprtje države, od 1. do 11. aprila. Po tem naj bi sledili ukrepi po dopolnjenem vladnem semaforju. 

Po njihovem predlogu se gibanje omeji na regije, šolanje spet potekalo na daljavo, vrtci in prvi trije razredi osnovne šole pa poskrbijo za nujno varstvo. 12. aprila bi ne glede na epidemiološko sliko znova sledilo odprtje šol in vrtcev. Druženje dveh gospodinjstev kjerkoli v Sloveniji je možno le na velikonočno nedeljo. Javni promet deluje po prazničnem razporedu. Zaposleni naj bi v tem času v največji možni meri delali od doma oziroma koristili letni dopust. Za izjeme bi bilo potrebno potrdilo delodajalca, da je prisotnost na delovnem mestu nujna.

Ukrepi po posameznih področjih: 

Janša o alarmantnem stanju

Kot je pojasnil Janša, bo državna uprava v tem času zelo omejila delovanje, razen izjem pa bo delo v celoti potekalo od doma. Ob tem je tisti del gospodarstva, ki bo v tem času še deloval, pozval, naj se organizira tako, da bo čim več dela od doma oziroma na daljavo ter da naj se ukrepi spoštujejo še bolj dosledno kot doslej. 

Veljavnost vseh odlokov je sicer vezana na obdobje med 1. in 12. aprilom, razen v primeru odloka, ki ureja prehajanje meja, ta bo v veljavo stopil že jutri. Janša je pojasnil, da je razlog za to alarmantno stanje v nekaterih državah zahodnega Balkana, od koder po njegovih besedah beležimo veliko število oseb, ki včasih predložijo tudi potrdila o negativnem testu o sumljivega izvora. Več podrobnosti o ukrepih bo znanih v nadaljevanju.

Za konec je dodal, da bodo pozitivni učinki zaprtja vidni po 12. aprilu, za zdaj velja, da gremo takrat nazaj na ukrepe po semaforju, če ne bo novih okoliščin.