Kratek in oster lockdown

Počivalšek proti strogemu zaprtju države! Jelinčič: "Ljudje so na koncu z živci"

G.G.
28. 3. 2021, 11.27
Posodobljeno: 28. 3. 2021, 12.31
Deli članek:

Imeli bomo tako ekonomske kot politične posledice, je posvaril minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek. Opozarja, da morajo biti ukrepi takšni, da jih bodo državljani upoštevali.

STA
"Na strokovno skupino apeliram, razmislite, kaj je lahko alternativa lockdowna. Ljudje ne morejo več. Podjetja ne morejo več. Poiščimo najboljšo rešitev za vse."

Premier Janez Janša in minister za obrambo Matej Tonin se strinjata s predlogom zaprtja države za 11 dni, minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek pa ne. "Vlada ne uživa dovolj zaupanja, da bi naše poteze javnost sprejela kot izraz skrbi za zdravje, zapiranje bi pomenilo konec dela," meni Počivalšek,

"Razumem stališče zdravstvene stroke in deloma je njihovo razmišljanje tudi utemeljeno. Želim si, da tudi v prihodnje zaščitimo ?? gospodarstvo, zato predloga strogega lockdowna ne podpiram," pravi minister za gospodarstvo in dodaja, da bi morali nujno dopolniti strokovno skupino z drugim profilom strokovnjakov, "treba je nasloviti psihološki profil krize"

"Že pred meseci sem javno priznal, da smo z obvladovanjem epidemije zašli v slepo ulico," je dejal Počivalšek in dodal, da v teh mesecih niso naredili kaj dosti glede razmisleka o naši strategiji spopada z epidemijo.

Po njegovih besedah se je psihološka kriza samo še poglobila, v njihovem delovanju pa še vedno ni dovolj razmisleka o tej plati obvladovanja epidemije. "Če ne bomo vsi skupaj razumeli, da je to bistven element, ki določa uspešnost naših ukrepov, potem bomo še enkrat znova razočarani. In še bolj razočarani bodo ljudje, za katere vsi skupaj delamo. In še enkrat znova nam bo spodletelo," je navedel.

Počivalšek je izpostavil, da imamo še sedem oranžnih regij in da je višjo rast okužb zaznali v regijah, kjer je bila prej boljša epidemiološka slika. Omenil je, da se v regijah z odprtimi terasami lokalov ni povečalo število pozitivnih primerov.

"Analiza Trgovinske zbornice je pokazala, da je med njihovimi zaposlenimi le 0,00128% pozitivnih. Statistično je popolnoma naravno, da je procentualna rast v regijah, kjer je bila epidemiološka slika prej boljša, višja. Brez jasnih dokazov o vplivu gospodarstva na število okužb, enostavno ne morem pristati na to, da je zapiranje tega smiselno," je odločen Počivalšek.

Paziti, da se "ljudem ne bo strgalo"

Podobnega mnenja je predsednik SNS Zmago Jelinčič. Popoln lockdown se mu zdi "nesmiseln", "grozljiva stvar", saj so "ljudje na koncu z živci, poka jim vse po šivih, so sesuti, jezni". Meni, da je treba paziti, da se "ljudem ne bo strgalo". Po njegovem mnenju obstaja nevarnost, da se ljudje zanalašč ne bodo držali ukrepov, "zanalašč bodo kršili odlok, se zbirali po kleteh in zidanicah." Zato tudi pravi, da bi bilo bolje druženja dopustiti na terasah lokalov, "največje zračenje je pred gostilno", kot pa da se družijo v zasebnih prostorih.