Astro

Ne čistite le fizično - iz vašega doma izženite tudi slabe energije

Leonida Derganc, inspiracijska govornica in bioterapevtka
28. 3. 2021, 11.11
Posodobljeno: 29. 3. 2021, 11.19
Deli članek:

Dnevi pred največjim krščanskim praznikom veliko nočjo so tradicionalno posvečeni čiščenju doma. A ob pomivanju tal in oken, brisanju prahu in pranju zaves nikar na pozabite na njegovo energijsko očiščenje.

Profimedia
reiki

Že svojih babic se spomnimo, kako so predvsem pred večjimi prazniki blagoslovile prostore, zakurile žajbelj, kadilo ali izvajale druge obrede, ki so »odganjali zle duhove« in varovali dom pred slabim.
Združena znanja in vedenja danes sicer poimenujemo energijsko čiščenje prostora, gre pa za enak oziroma podoben namen kot včasih: pregnati slabe, nizke energije (zle duhove, temne sile …).

PRITOK SVEŽINE
Vse stvari, ki se dogajajo v nekem prostoru, za seboj puščajo energijo, ki se vtisne v prostor, stene. Te energije potem vplivajo na nas, naša življenja. Ravno tako se energija lepi na predmete, na nas. Zato je treba očistiti tudi posamezne predmete. Predvsem to, kar nosimo na sebi – nakit, obleka se navzamejo naše energije in energij okolice.
Odstranimo staro in damo prostor novemu. Po prostoru zaokroži nova energija, ki običajno s seboj nosi novosti v naše življenje.
Na ta način, ko očistimo prostor, odstranimo odvečno kramo, pripravimo tudi svojo podzavest na sprejem novega v življenje. Povečamo pritok vitalne energije.
Torej z očiščenjem prostora vnesemo vanj več življenjske sile, več energije, ki poraja in privlači novo, sveže.
Nekateri zelo dobro začutijo energije, ko vstopajo v prostor, lahko se počutijo dobro v ali na nekem prostoru. Lahko pa se počutite tesnobno, neprijetno in še sami ne najdete vzroka za to. Tu gre za vpliv energij na nas.

SPREMEMBA
Kaj se bo zgodilo, ko boste prostor energijsko očistili? Fizično boste največkrat začutili lahkotnost v prostoru, svežino, ne bo vas več dušilo. Izgine občutek, da je nekdo v prostoru ali da je nekdo že bival tam. Sprosti se energija, ki daje prostor novemu in svežemu, zato tudi na drugih področjih pričnejo pritekati v vaše življenje lepe, boljše stvari in dogodki. Sami se boste tudi fizično počutili bolje, lažje boste zadihali. Kotički, ki vam niso bili ljubi zaradi … sami ne veste, zakaj, vam bodo postali prijetni in radi se boste zadrževali v tem prostoru.

PREDPRIPRAVA
Pred energijskim čiščenjem bi bilo idealno očistiti še staro kramo, vendar če vam ne uspe, obstaja rešitev …
Bistvo je, da se odločite, da želite spremembo energije v prostoru, zato je dobro, da prostor očistite tudi fizično, podrobno (po predalih, omarah, kleteh, podstrešjih ...). Tega se lahko lotevate sistematično in to morate narediti sami; nekdo drug vam ne more iz predala zmetati zastarelih predmetov, od njih se morate posloviti sami.
Ko vam bo uspelo odstraniti vso ali vsaj večino »krame« iz hiše/stanovanja, boste že neizmerno lažje dihali, dobesedno in v prenesenem pomenu. Šele nato je za največji učinek smiselno, da se lotite energijskega čiščenja.

UČINKOVITI POSTOPKI
Energijsko čiščenje prostora je postopek, ki naj bi ga izpeljal strokovnjak, saj zanj obstajajo posebne zakonitosti. Obstaja pa tudi nekaj postopkov za transformiranje nizkih energij v prostoru v višje, ki jih lahko opravite sami. Navajam enega od najhitrejših in najpreprostejših načinov energijskega čiščenja prostora.
Najbolj preprosto in hitro je, da prižgete kadilo ali namesto tega na podstavek položite posušen, zdrobljen žajbelj, ga zakurite (večkrat bo morda treba prižgati, saj nerad gori; ko zagori, pihnite, da bo tlel in oddajal dim). S tem dimom prekadite vse prostore. Začnite v najbolj oddaljenem prostoru od vhoda in se ritensko pomikajte iz sobe v sobo, proti vhodnim vratom. Ko pridete skozi vse prostore do vhodnih vrat, jih na stežaj odprite, da energije zapustijo vaše domovanje in dajo prostor novim, svežim, podpornim energijam.
V mislih imejte namen, naj se vse nizke energije transformirajo v svetlobo, zapustijo vaš prostor in ne vplivajo več na vas, vas ne izčrpavajo. Prekadite posebno dobro vse kote, ob pohištvu, kjer so kotički, kjer energija ne kroži dobro, se zatakne.
Pazite le okoli zaves, tkanin (kavč, zofa, preproge), da vam tleči delček žajblja ali kadila ne pade na površino in jo zažge.
Med izvajanjem energijskega čiščenja prostora z dimom imejte zaprta okna in vrata. Ko pa vse opravite, odprite na stežaj najprej vhodna vrata in nato še vsa okna ter morebitna stranska vrata, da ustvarite prepih in se energije z dimom čim prej poberejo.
Ko zaključite postopek in ste že dodobra prezračili prostor, lahko prižgete najljubšo svečko, morda dišavo za prostor (incens palčke, dišeče svečke, difuzorji) z namenom, da napolnite prostor s svežo, novo energijo, ki vas podpre na vseh področjih, in povabite energije prostora, ki so podporne za vas, v svoje domovanje.

Po vsakem energijskem čiščenju doma pa poskrbite tudi zase. Najbolj idealno bi bilo, da si privoščite slano kopel. Ali se vsaj stuširate in naredite piling s soljo. Sol namreč pobere tudi negativno energijo iz naše avre.

Pomembno: vedno, ko opravljate kakršenkoli način energijskega čiščenja prostorov, ga opravljajte podnevi, pri dnevni svetlobi, nikakor po sončnem zahodu.