Ključen mesec je april

Takšen je predlog strokovne skupine: Popolno zaprtje države!

G.G.
28. 3. 2021, 10.37
Posodobljeno: 28. 3. 2021, 13.08
Deli članek:

Ukrepi so potrebni, vendar jih je potrebno časovno opredeliti, je povedala vodja svetovalne skupine za covid-19 Mateja Logar.

STA
Posvet na Brdu. Odločevalci poslušajo predlog strokovne skupine.
Prenos posveta.

Ključno sporočilo Mateje Logar: "Od 1. do 11. aprila se uvede zaprtje države oziroma lockdown. Po tem pa sledijo ukrepi po vladnem semaforju, ki ga bomo tudi dopolnili." 

Pojasnila je, da idealnih predlogov ni, zato je strokovna skupina predlagala, kar je optimalno in izvedljivo. Naše omejitve so kapacitete in kadri v intenzivnih enotah, je povedala Logarjeva in dodala, da je trenutno že zazna večji pritisk na intenzivne enote.

Omejitev na regije

Gibanje naj bo po predlogu omejeno na regije, ne na občine. Med zaprtjem pa bo izjema velikonočna nedelja, ko bo izven regij možno druženje dveh gospodinjstev.

Pouk na daljavo

Če ne bomo pravočasno ukrepali, lahko po besedah  ministra za zdravje Poklukarja na intenzivnih oddelkih bolnišnic do 15. aprila pričakujemo od 150 do 200 covidnih bolnikov, "kar je blizu našega maksimuma".

V tem času tudi bo potekal pouk v šolah na daljavo. 12. aprila se bodo šole ponovno odprle, ne glede na vladni semafor. V vrtcih in prvi triadi osnovnih šol bi bilo poskrbljeno za nujno varstvo otrok staršev, katerih delo je pomembno za delovanje države.

Strokovna skupina predlaga, da se v času zaprtja dela od doma, zaposleni naj bi v čim večji meri koristili dopust. Javni prevoz bo deloval v omejenem, nedeljsko-prazničnem razporedu. Zaposlene v t. i. kritični infrastrukturi, ki bi odhajali na delo, bi še naprej testirali, celoten čas pa izkoristili za čim hitrejše cepljenje.

Mesec dni zaostanka pri cepljenju

Premier Janez Janša je predstavil dobave cepiv in med drugim povedal, da smo mesec dni v zaostanku. Tako do poletja ne bomo uspeli učinkovito ustavili virusa. Kot je dejal, iz podatkov jasno izhaja, da je pred nami april, mesec v katerem bomo ob obljubljenih dobavah lahko precepili najbolj ogroženo populacijo, a to še ne bo zelo vidno zaustavilo širjenja virusa, začelo pa bo vplivati na zmanjšanje posledic, torej na število hospitaliziranih in smrti. "V maju ob dobavi obljubljenih količin cepiv lahko računamo na neposredno zaustavljanje virusa in v juniju na to, da bomo lahko razglasili vsaj rumeno, če ne zelene barve in sprostili večino ukrepov," je ocenil in dodal, da se vlada zaveda, da je sprejetje teh odločitev težko, saj bo to imelo finančne in socialne posledice. Učinki zaprtja in ukrepov pa bodo vidni, če bomo ukrepom sledili vsi, je opozoril.