OKUŠAJMO ZDRAVJE

Hren je že stoletja poznan kot antibiotik

Z.F.
28. 3. 2021, 12.09
Deli članek:

Slabih štirinajst dni nas loči do velike noči, ko se bo poleg pirhov in šunke na mizi znašel tudi hren. Hren odlikujejo številne zdravilne učinkovine, pripisujejo pa mu tudi moči naravnega antibiotika.

Dreamstime
Hren je nepogrešljiv pri prehladnih obolenjih, saj lajša težave z dihali in redči sluz.

Hren se v naši kulinariki največ uporablja v času velike noči, ko ga postrežemo na praznično obloženi mizi, in med drugim predstavlja krščansko simboliko. A tudi sicer skozi leto naj postane nepogrešljiv pri pripravi jedi, saj ima izjemno moč pri blaženju številnih težav, ki jih prinaša prekomerno uživanje hrane. Vendar to še zdaleč ni vse, hren odlikujejo tudi številne druge zdravju koristne lastnosti.

Pomoč pri prehladu

Danes raziskave potrjujejo to, kar so naši predniki vedeli že nekoč povsem intuitivno. Vedeli so, da je hren učinkovit naravni antibiotik, saj si z njim lahko pomagamo pri številnih zdravstvenih težavah. Najpogosteje se priporoča pri premagovanju in lajšanju težav z dihali. Najboljše dejstvo naravnih antibiotikov pa je tudi, da načeloma nimajo nezaželenih stranskih učinkov. Hren lahko med drugim uporabite pri težavah z okužbo sečil, pomembno prispeva k zmanjševanju tveganja različnih vrst raka, obenem pa je odličen vir vitamina C. V ljudski medicini je pogosto uporabljen kot sredstvo za preprečevanje lene prebave in kot preventiva pri revmatizmu.

Krepi imunski sistem

Hren ima izjemno sposobnost krepitve imunskega sistema, zato ga nekateri imenujejo kar naravni penicilin. Če ga boste pomešali s svežim surovim mlekom, ga lahko uspešno uporabljate pri kožnih ekcemih. Dokazano spodbudi pretok krvi in blaži krče gladkih mišičnih celic v prebavilih, žolčniku in urinarnem traktu. Uživanje hrena bo hitro ogrelo naše telo, ugodno pa bo vplivalo na delovanje srca in ožilja, saj širi kapilare in poveča prekrvavljenost. V pomoč je lahko tudi pri lajšanju bolečin pri artritisu.

V kulinariki je naravni konzervans

Hren lahko v kulinariki uporabljamo kot naravni konzervans, saj ima zelo močno protibakterijsko in protiglivično zaščito. Uporabite ga lahko pri pripravi ozimnice, saj bo tako podaljšal svežino in uporabo ter kakovost živil.