odrejen nadzor

Študentski domovi Ljubljana od stanovalcev zahtevajo bančne izpiske kot dokaz nebivanja v domu

Mihael Korsika
9. 3. 2021, 06.55
Deli članek:

Po našem razkritju, da naj bi Študentski domovi Ljubljana od nekaterih stanovalcev zahtevali bančne izpiske kot dokaz, da med epidemijo niso bivali v domovih, bo informacijska pooblaščenka po uradni dolžnosti začela preiskavo.

Dreamstime
Študentski domovi Ljubljana zanikajo trditve stanovalcev, da so zahtevali bančne izpiske.

Iz pisarne informacijske pooblaščenke so za Novice Svet24 sporočili, da lahko študentski domovi kot upravljavci osebnih podatkov osebne podatke študentov, med katere spadajo tudi njihovi bančni izpiski, zbirajo le, če imajo za to ustrezno pravno podlago. »To pomeni, da jih lahko zbirajo in nadalje obdelujejo, če je izpolnjen vsaj eden od pogojev iz 6. člena Splošne uredbe o varstvu podatkov,« je pojasnila informacijska pooblaščenka.

Inšpekcijski nadzor

STA
Informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik.

Upravljavec mora po njenih pojasnilih ob tem upoštevati tudi temeljna načela obdelave osebnih podatkov, ki jih prav tako določa omenjena uredba in med katerimi sta načelo najmanjšega obsega podatkov ter načelo zakonitosti, pravičnosti in preglednosti.
Da bi zadostil slednjemu, mora upravljavec osebnih podatkov posamezniku ob zbiranju osebnih podatkov v pregledni in razumljivi obliki zagotoviti tudi vse potrebne informacije iz 13. člena Splošne uredbe o varstvu podatkov.

»Ker Informacijski pooblaščenec s primerom ni seznanjen, izven postopka inšpekcijskega nadzora pa ne more presojati zakonitosti konkretnih obdelav osebnih podatkov, bo zakonitost ravnanja študentskega doma preveril v postopku inšpekcijskega nadzora, ki ga bo uvedel po uradni dolžnosti,« je še zapisala informacijska pooblaščenka.

Spornega sporočila ne pošiljajo več

Minuli teden smo razkrili, da je nekatere upravičence do študentske postelje razburilo sporočilo uprave Študentskih domov Ljubljana (ŠDL), naj kot dokaz, da med epidemijo niso bivali v domovih, predložijo bančne izpiske.

Študentski domovi so bili sicer od konca oktobra lani do pred tremi tedni zaprti, a so v njih lahko izjemoma bivali tisti, ki niso imeli drugih možnosti.

Zajem zaslonske slike
Študentski domovi Ljubljana spornega sporočila ne pošiljajo več.

»Kot velevajo pravila, so poslali uradno prošnjo za nekajdnevno vračanje v dom. Nekateri so se v domove vrnili za dan ali dva, spet drugi za več dni. A četudi so bili v domu manj kot deset dni, se je njihova prošnja podaljšala za več mesecev! Tako so nekateri kljub le tridnevni nastanitvi v domu prejeli položnice za stanarino bivanja, celo za trimesečno bivanje,« so opozorili študentje. 

Iz ŠDL so nam odgovorili, da niso nikoli zahtevali bančnih izpiskov, a ob tem priznali, da je bilo njihovo sporočilo nekaterim stanovalcem nespretno napisano. »Želimo poudariti, da tovrstna dokazila niso bila zahtevana, ampak so bila stvar odločitve študenta,« so zapisali.