Lažen občutek varnosti

Ne, negativni izvid ne pomeni, da vam ni treba v karanteno!

Antun Katalenić
8. 3. 2021, 20.05
Deli članek:

Kljub vse bolj množičnemu testiranju še vedno velja, da mora delodajalec ob rizičnem stiku zaposlene poslati v desetdnevno karanteno.

Niko Časar
Minilo je eno leto od prve potrjene okužbe s koronavirusom v Sloveniji.

Minilo je eno leto od prve potrjene okužbe z novim koronavirusom pri nas. Kaj smo se v tem času naučili? Sodeč po statistiki okuženih in umrlih, bolj malo. Ukrepi za omejevanje širjenja okužb so tako rekoč nespremenjeni od prvega dne epidemije; torej karantena, zaščitne maske, socialna distanca, razkuževanje rok in tako naprej. Vendar se ti ukrepi marca 2021 še manj upoštevajo, odgovorni pa ostajajo nemi kljub številnim opozorilom strokovnjakov o potrebi po prezračevanju prostorov ali pa denimo o dejstvu, da Slovenija pri ureditvi dela od doma krepko zaostaja za nekaterimi drugimi članicami EU.

Alternativni ukrepi

Tudi v slednjem namreč lahko iščemo vzroke, zakaj je drugi val epidemije pri nas vztrajal tako dolgo; kot je v telefonskem pogovoru za Svet24 pojasnil Luka Renko, ustanovitelj Sledilnika Covid-19, to lahko jasno razberemo iz Googlovih podatkov o mobilnosti: delež teh, ki delajo od doma, je bistveno manjši kot v času prvega vala. Renko opozarja, da se odgovorni vse preveč ukvarjajo s tem, kako se ljudje obnašajo zunaj, kot pa notri, kjer je možnost okužbe bistveno večja. Seveda razume, da je veliko delovnih procesov takšnih, da alternativ ne dopuščajo, a opozarja, da bi že javna uprava lahko veliko storila s tem, ko bi čim več delavcem zapovedala delo od doma.

Profimedia
Ena najverjetnejših lokacij prenosa okužbe je delovno mesto.

Lažen občutek varnosti

Okužbe na delovnem mestu so ene najpogostejših okužb in brez rednega testiranja lahko ostanejo dolgo neopažene. A kot ugotavlja vse več zaposlenih, se delodajalci, pričakovano, izogibajo ukrepu karantene, čeprav je kateri od zaposlenih pozitiven. Razlogi so seveda ekonomske narave, saj še posebno v manjših kolektivih preprosto ni zaposlenih, ki bi lahko nadomestili odsotne. A pravila so od začetka epidemije enaka, kar so nam potrdili tudi na vladni telefonski liniji za informacije o koronavirusu: vsak, ki je imel rizični stik, mora v karanteno. Teh epidemioloških karanten ni mogoče prekiniti niti s hitrimi niti s PCR-testi in trajajo deset dni. Morebiten negativni izvid na rednem, vsakotedenskem hitrem antigenskem testu lahko pomeni, da posameznik ostane na delovnem mestu zgolj v primeru, da ni delal v istem prostoru z okuženim oziroma so bila v vsakem trenutku upoštevana navodila o nošenju mask in ustrezni distanci. In če delodajalec ne želi predpisati karantene? Na vladni telefonski številki v tem primeru posameznike pozivajo, naj se obrnejo na osebnega zdravnika, saj lahko predpiše karanteno za osebe, ki so bile v rizičnem stiku.