KOPRSKI REFERENDUM

Zakaj se Popovič tako zavzema za izgradnjo Centralnega parka v Kopru?

Luka Tetičkovič
9. 3. 2021, 06.53
Deli članek:

V naslednjih dneh bo jasno, ali bo ustavno sodišče dopustilo referendum glede Centralnega parka v Kopru, za katerega je pred dnevi začel zbirati podpise mestni svetnik in nekdanji župan Mestne občine Koper (MOK) Boris Popovič.

Martin Metelko/ M24
Popovič želi na območju TonCity videti javni park, čeprav je nekoč na tej lokaciji zagovarjal prav Mandarićev projekt.

Zgodba o Centralnem parku se vleče že desetletje in več, povzeti pa jo gre nekako v smislu, da se je Popovič še kot župan z Milanom Mandarićem uskladil o gradnji poslovno-stanovanjske soseske na območju TonCity, ko pa je med njima prišlo do nesoglasij, je občina namembnost tega zemljišča spremenila iz zazidljivih v javne parkovne površine.

Občina je pod novim županom Alešem Bržanom to odločitev lani razveljavila, da bi MOK zaščitila pred odškodninsko odgovornostjo zaradi razvrednotenja zasebnega zazidljivega zemljišča. Novi odločitvi je Popovič kot mestni svetnik oporekal, a je zaradi pomanjkanja glasov v mestnem svetu ni mogel preprečiti. Zato je sprožil pobudo za občinski referendum in zanj začel zbirati podpise.

V pogovoru je pojasnil, da pričakuje, da bo ustavno sodišče dovolilo referendum. Pri tem je priznal, da se je nekoč s projektom TonCity strinjal in ga aktivno podpiral, a se je to spremenilo, ko se je ugotovil velik turistični potencial Kopra. »To je bilo še čisto na začetku, ko vizije turističnega Kopra na ta način, kot jo vidimo danes, nismo imeli še niti sami,« pojasnjuje.

»Do tega smo prišli z evolucijo razvoja same občine, od tega lahko dobro živimo,« nadaljuje. »Ko nekaj takega veš, ne moreš več nazaj. Če bi šli nazaj, bi bilo to delovanje proti občini in vsem občanom.«

Popovičevi odstotki so le stvar govoric

Kako pa komentira domneve, da je namembnost zemljišča dal spremeniti v park predvsem zato, ker je z Mandarićem zašel v spor glede deleža izkupička iz projekta TonCity, ki naj bi ga Popovič zahteval kot protiplačilo, ker je zadeve uredil na občini?

»Te govorice in nebuloze so brezpredmetne,« odgovarja Popovič. Pravi, da je imel Mandarić veljavno gradbeno dovoljenje, zato bi stanovanja lahko naredil, a jih ni. »Poteklo mu je, danes pa ta investicija nima gradbenega dovoljenja in lažejo – tako Aleš Bržan (župan MOK, op. p.) kot podžupan Janez Starman … –, da ima investitor v rokah veljavno gradbeno dovoljenje, kar seveda ni res.«

Google maps
Mandarić se je svoje nasedle investicije delno odkrižal marca lani.

Popovič nam je sicer še pojasnil, da je Mandarić parcele kupil, ko so bile še stavbne in zazidljive, nakar je občina dovolila večjo višino zazidave in namembnosti dodala stanovanja. »V tem času, leta 2008, je nastopila kriza in Mandarić je dobil svoje gradbeno dovoljenje, ampak za tako obsežno gradnjo ni imel svojega denarja, banke pa mu tega niso hotele financirati.«

Po naših informacijah je prav tukaj prišlo do razhoda mogotcev, saj je Popovič opravil svoj del naloge in na občini sprožil postopke za gradnjo, Mandarić pa ni pripeljal investitorjev v svojo polovico posla, ki bi nato s prodajo stanovanj začel prinašati denar. Svojega deleža iz tega dobička naj bi se nadejal tudi Popovič. »To bi moral reči takrat, če bi imel kaj povedati, a je takrat molčal in zagovarjal spremembo projekta v park, zdaj pa piarovci razmišljajo, kaj novega bi še izumili,« pravi Popovič, ki sicer pojasnjuje, da so se odnosi med njim in Mandarićem dokončno ohladili zaradi dogajanja v Nogometnem klubu Koper.