Svet

Bolsonaro bo morda imel konkurenta, Lula formalno nedolžen

S.R./STA
8. 3. 2021, 21.12
Posodobljeno: 8. 3. 2021, 22.00
Deli članek:

Še vedno priljubljeni politik Lula da Silva se bo lahko na podlagi te odločitve prihodnje leto znova potegoval za predsedniški stolček.

Profimedia
Nekdanjega 73-letnega levičarskega predsednika Brazilije so obsodili zaradi pranja denarja in korupcije.

Brazilsko vrhovno sodišče je danes razveljavilo vse štiri obsodbe nekdanjega brazilskega predsednika Luiza Inacia Lule da Silve zaradi obtožb korupcije in jih vrnilo na začetek. 

Vrhovni sodnik Edson Fachin je sodbe razveljavil, ker da sodišče, ki ga obsodilo, ni imelo pristojnosti. Zadeva se sedaj seli na zvezno sodišče v Brasilii. 75-letni Lula da Silva pa je zdaj formalno nedolžen in se lahko znova poteguje za položaj predsednika na volitvah prihodnje leto, če ga zvezno sodišče ne bo vmes znova spoznalo za krivega. Aktualni brazilski predsednik Jair Bolsonaro bo tako mora dobil pomembnega tekmeca.

Nekdanjega levičarskega predsednika Brazilije so obsodili zaradi pranja denarja in korupcije. V povezavi z afero Pralnica so ga julija 2017 obsodili na 12 let zapora. Leta 2019 pa so ga obsodili še na 12 let in 11 mesecev zapora zaradi korupcije in sprejemanja podkupnin.