Ni več omejitev

Odprejo se lahko vse trgovinske dejavnosti, testiranje le za zaposlene

C.E.
11. 2. 2021, 14.54
Posodobljeno: 11. 2. 2021, 15.12
Deli članek:

S ponedeljkom lahko z delom začnejo vse trgovinske dejavnosti. Ni več omejitev na površino.

Jure Zauneker
Čakalne vrste pred trgovinami.

Glede testiranja zaposlenih bo še naprej veljalo, da bodo določene dejavnosti lahko delovale brez posebnih pogojev, pri drugih pa bo zahtevano redno testiranje - slednje med drugim velja za celotno trgovinsko dejavnost in vse storitve higienske nege, denimo kozmetike in izvajalce masaž, po novem pa tudi za frizerje in izvajalce pedikure.

Hitro pa je vlada spoznala, da kapacitete ne dopuščajo vsakodnevnega testiranja ljudi, ki bi morali imeti negativni test za koriščenje določenih storitev. Po novem tako potrošnik / stranka ne bo več potreboval predložitve negativnega testa za koriščenje storitev.

Zaposleni lahko namesto negativnega testa pokažejo tudi dokazilo o cepljenju ali dokazilo o prebolevnosti (dokazilo o cepljenju staro najmanj 21 dni, zdravniško potrdilo pa mora dokazovati, da od začetka simptomov ni minilo več kot šest mesecev).

Pri storitvah strokovnega oziroma poslovnega izobraževanja in usposabljanja je v odloku skladno z odpravo omejitve zbiranja določeno, da se jih lahko udeleži do največ 10 oseb.

Še naprej pa pri izvajanju vseh storitev ostaja omejitev ene stranka na 30 kvadratnih metrov oz. ena stranka na prostor, če je prostor manjši od 30 kvadratnih metrov, ter ena stranka na 10 kvadratnih metrov v primeru odprte tržnice.