Dosegli oba kriterija

Vlada potrdila oranžno fazo: konec omejitve gibanja na občine, novosti tudi na drugih področjih

C.E.
11. 2. 2021, 14.12
Posodobljeno: 11. 2. 2021, 21.17
Deli članek:

Vlada je ocenila, da v skladu z epidemiološkimi razmerami državo pošlje v "oranžno fazo".

Bobo
Tako so policisti nadzirali promet pred Bledom. To jim bo zdaj prihranjeno.

Minister za obrambo Matej Tonin je nekaj minut pred četrtkovo tiskovno konferenco na Twitterju sporočil bistvene novosti. Ukinja se omejitev gibanja na občine, dovoljeno je zbiranje do 10 ljudi, v osnovne šole se vračajo vsi učenci, v srednje pa maturanti. 

Kot je povedal notranji minister Aleš Hojs začne v ponedeljek veljati odprava omejitve gibanja med občinami in statističnimi regijami. "Lahko se prosto gibljemo po celotni državi," je dejal minister. V sled tega se črtajo tudi členi, ki so bili vezani na to omejitev. Tako več ne velja člen, ki omogoča prijavo začasnega prebivališča in člen, ki je govoril, da je rekreacija omejena na statistično regijo. "Možno se je rekreirati po celotni državi."

Še vedno pa v veljavi ostaja policijska ura. Ta bo v veljavi ostala dokler ne preidemo v rumeno fazo.

Kontrolne točke le še na južni meji

Vlada je ukinila tudi kontrolne točke na notranjih mejah EU. Meje z Italijo, Avstrijo in Madžarsko se lahko zdaj prehaja na vseh prehodih. Južna meja s Hrvaško pa ostaja takšna kot je bila.

Poleg tega so uvedli še novo prilogo epidemioloških držav EU, kjer je epidemiološka slika slabša kot je v Sloveniji. Za prihod iz teh držav bo potrebno predložiti negativne teste. Uvaja pa se tudi možnost, da se lahko v državo pride s potrdilom o pozitivnem testu, ki ni starejši od 6 mesecev in mlajši od 21 dni. Za državljane članic EU velja tudi potrdilo zdravnika, da je oseba že prebolela covid. Velja tudi potrdilo, da je oseba prejela že dva odmerka cepiva proti covidu-19.

Spremembe na smučiščih in v avtošolah

Prvi je sicer na tiskovni konferenci nastopil minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec. Povedal je, da bo za vstop na smučišče od ponedeljka zadoščal negativni test na koronavirus, ki ni starejši od sedmih dni. Enako velja za zaposlene na smučiščih.

Spremembe se uvajajo tudi v avtošolah. Inštruktorji morajo še naprej imeti negativni test na koronavirus, ki ni starejši od treh dni, kandidati, ki so doslej potrebovali negativni test, ki ni bil starejši od 24ur, pa bodo prav tako testiranje na novi koronavirus lahko opravili na tri dni. Vrtovec je opozoril, da je testiranje v tem primeru še posebej pomembno, saj je avtomobil zaprt prostor, kjer se virus lažje širi.

Test, ki ni starejši od treh dni, obvezen tudi za taksiste

Od ponedeljka bodo negativni test, ki ni starejši od treh dni, potrebovali tudi taksisti. Za stranke test ni obvezen. 

Izjema tisti, ki so bolezen preboleli ali pa so se cepili

Negativnega testa prav tako ne potrebujejo tisti, ki bodo predložili dokazilo o tem, da so se dvakrat cepili, potrdilo o prebolelem covid-19 ali dokazilo o pozitivnem rezultatu na covid-19, od katerega je preteklo najmanj 21 dni in največ pol leta.