izjava policije

Minister Hojs seveda ni kršil odlokov

R.T.
11. 2. 2021, 12.45
Posodobljeno: 11. 2. 2021, 16.36
Deli članek:

Notranji minister med ponedeljkovim prečkanjem državne meje "v ničemer ni kršil veljavnih odlokov", so sporočili s policije.

Bobo
Aleš Hojs

Notranji minister Aleš Hojs je, kot smo že poročali, v ponedeljek v avtomobil naložil svojo mamo in se z njo po lastnih navedbah odpravil preverjati, kako dosledno Hrvaški policisti preverjajo razloge za prehod meje.

Kot so danes sporočili s policije je minister "za prehod občinske in državne meje posedoval vse potrebne izjave, dokazila in dokumente. Minister v ničemer ni kršil veljavnih odlokov," so zatrdili. Ali je dokumente predložil ob morebitni kontroli na dan potovanja ali kasneje niso pojasnili.

Enako je na dopoldanski novinarski konferenci ponovil namestnik generalnega direkotrja policije Tomaž Pečjak, ki pa je v odgovoru novinarki POP TV bil nenavadno zmeden. "Za prehajanje med mejami občin je seveda pri takšnem potovanju, kot ga je tudi navedel, sta izjemi iz 4. in 10. točke prvega odstavka 4. člena v povezavi z 2. odstavkom 4. člena, to je, se pravi, odlok o omejitvi gibanja, in ta odlok omogoča tako, se pravi, prehajanje meja občin tudi skupaj z, se pravi, osebo ožjega družinskega člana. Pri prehodu izven države je treba upoštevati odlok o omejitvi gibanja, se pravi, prehajanje občinskih meja. In to sem že povedal, da je v tem primeru bil, ta izjema, se pravi, je v odloku, je upravičena in zato je tudi bil v tem primeru upravičen, da preide mejo Republike Slovenije."

S policije so še pojasnili, da so ministra na meji hrvaški organi obvestili, da bi ob vstopu, ker z mamo nista imela negativnega testa, morala oba v karanteno. Zato sta se minister in njegova mama vrnila v Slovenijo, mejni policisti pa jima niso vročili odločbe o karanteni, saj sta spadalo v izjemo odloka. "Ko se pa oseba vrača, se pravi, preko Slovenije, na državni meji velja odlok o pogojih vstopa v Republiko Slovenijo. In ta odlok pa je na nek način ogledalo odloka o omejitvi gibanja. /.../ V tem primeru je šlo pri vrnitvi nazaj za izjemo iz 3. točke 3. odstavka. Ali je bila ta čas potovanja eno uro, 10 minut ali pa do roka kot ga opredeljuje odlok, 12 ur, je pa ugotavljal policist na meji," pa je razložil sicer artikulirani Pečjak.

Hojs je sicer že včeraj povedal, da ni kršil odloka o prepovedi prehajanja regij in občin, saj je pred kratkim v Kopru kupil zemljišče, kar mu omogoča prehajanje regijskih meja. Prav tako ima njegova mama nepremičnino v Istri in bi zato lahko vstopila na Hrvaško.

Kaj pravi Hojs?

Tudi zdravstveni inšpektorat zoper Hojsa ne vodi nobenega postopka, so medtem sporočili za STA. Hojs pa je na današnji popoldanski novinarski konferenci pojasnil, da je slovenskemu policistu na izstopni točki pokazal ustrezno dokumentacijo, in sicer zemljiškoknjižni izpisek ter izjavo, ki je zapovedana za prehajanje občinske meje. Dodal je še, da je šlo za zasebno pot, ki jo bo pojasnjeval v okviru svoje družine, ne novinarjem. Poudaril je tudi, da je upošteval vse vladne odloke.