Ponarejeni starodavni verski kodeksi

Razkrita madžarsko-slovenska tolpa, ki je do milijonov poskušala priti na umazan način

G.G.
11. 2. 2021, 11.31
Posodobljeno: 11. 2. 2021, 11.36
Deli članek:

Lovci na nezakonite zaslužke so iskali kupce za starodavne knjige.

policija.si
Preiskava je pokazala, da nekatere knjižne strani zagotovo izvirajo iz 7. stoletja, drugi deli pa iz 12. do 16. stoletja

O malopridnem početju so bili poleti 2019 obveščeni madžarski varnostni organi. Začeli so zasledovati poteze te kriminalne združbe, ki se je dokopala do treh usnjenih rokopisov z verskimi motivi, ki naj bi izvirali iz Bližnjega vzhoda.

Prodajalci so organizirali sestanek s tujim kupcem v Ljubljani. Tukaj so priskočili na pomoč slovenski policisti, ki so avgusta lani izpeljali zaključno akcijo. Prijeli so pet pridaničev, dva madžarska, dva slovenska in hrvaškega državljana. Zasegli so tudi »tri starodavne verske knjige oziroma kodekse z območja Bližnjega vzhoda«. Po nestrokovni oceni so ti vredni približno tri milijone evrov.

Preiskovalci so z vsemi osumljenimi opravili razgovore in opravili hišne preiskave. Pristojno državno tožilstvo je nato 10. septembra 2020 zasežene predmete predalo madžarskim kolegom.

policija.si
Prodati so želeli tri usnjene rokopise z verskimi motivi, ki naj bi izvirali z območja Bližnjega Vzhoda.

Deli iz pristnih knjig

Na tej točki so nastopili strokovnjaki, ki so pregledali pristnost verskih knjig. Ugotovili so, da so ponarejene, vendar dajejo videz originalnih verskih knjig. Iskalci bajnega zaslužka so jih sestavili kar prepričljivo, z namenom, da bi zavedli kupca. Strokovnjaki so ugotovili, da so po vseh verjetnosti uporabili »posamezne strani iz pristnih knjig«, saj je preiskava pokazala, da nekatere strani »zagotovo izvirajo iz 7. stoletja, drugi deli pa iz 12. do 16. stoletja«.

Pristni deli knjig se v skladu z madžarsko zakonodajo in mednarodnimi konvencijami štejejo za zaščitene kulturne dobrine in so po mnenju sodnega izvedenca edinstveni, prav tako je pomembna njihova materialna vrednost, hkrati pa gre za neprecenljive predmete kulturne dediščine. Na Madžarskem trenutno še potekajo preiskave in nadaljnji strokovni pregledi, z namenom ugotavljanja izvora zaseženih artefaktov.