Glasovanje po vesti

Erjavec pokazal na žarišče dezinformacij

C.E./STA
11. 2. 2021, 13.08
Posodobljeno: 11. 2. 2021, 15.45
Deli članek:

Izvršni odbor Desusa od strankinih poslancev pričakuje, da bodo spoštovali sklepe organov stranke, torej tudi podprli konstruktivno nezaupnico in kandidaturo svojega predsednika Karla Erjavca za predsednika vlade.

Bobo
Robert Polnar in prvak stranke Karl Erjavec. Fotografije iz časov, ko sta bila še v bolj prisrčnih odnosih.
Poslanci bodo o konstruktivni nezaupnici s kandidaturo Karla Erjavca za predsednika vlade odločali predvidoma v ponedeljek.

Erjavec je pred razširjeno sejo izvršnega odbora za špekulacijo označil tudi poročanje, da so poslanci Desusa pri konstruktivni nezaupnici, ki so jo stranke LMŠ, SD, Levica, SAB in DeSUS vložile v sredo, neenotni.

Po njegovih besedah je član poslanske skupine Robert Polnar, ki pa so ga izključili iz stranke, eden od žarišč teh dezinformacij. "Poslanci bodo pač glasovali po svoji vesti. Pričakujem, da bodo podprli sklepe stranke," je dejal Erjavec. V sredo ob vložitvi konstruktivne nezaupnice je sicer povedal, da pričakuje vsaj tri poslanske glasove podpore iz svoje poslanske skupine.

Lepo in pričakovano

Za eno od dezinformacij je danes označil tudi navedbe Požareporta, da namerava zamenjati generalno sekretarko stranke Lidijo Štruc. Prav tako je zatrdil, naj ne pričakujemo pritiskov na poslance. Po njegovem mnenju namreč to delajo predvsem tisti, ki to govorijo.

Predsednik sveta Desusa Anton Urh je pred sejo izvršnega odbora odločno zavrnil, da bi stranka pritiskala na poslance, da bi glasovali v skladu s sklepi stranke. "Poslanci so samostojni in se odločajo po svoji vesti. Tudi ustava jih ščiti," je dejal in dodal, da  stranka na to ne vpliva, "je pa lepo in priporočeno, če glasujejo v skladu s sklepi stranke".

"Dogovorili smo se, da je Desus zopet enotna, kot smo tudi pričakovali, in da bomo vsi spoštovali sklepe tako izvršnega odbora kot sveta stranke," je po seji izvršnega odbora povedal Urh. To je po njegovih besedah sporočilo vsem članom Desusa. Na seji sta bila prisotna vodja poslanske skupine Franc Jurša, ki pa izjave ni dal, ter Jurij Lep. Ivan Hršak in Branko Simonovič sta se po navedbah Erjavca zaradi slabega počutja opravičila.