Izrael pred volitvami

Bibijev tekmec zahteva, da se umakne stopnja tajnosti z dokumentov o epidemiji

C.E.
11. 2. 2021, 14.01
Posodobljeno: 11. 2. 2021, 14.09
Deli članek:

V Izraelu je obvladovanje epidemije koronavirusa povezano z bojem za oblast.

Reuters
Beni (levo) in Bibi maja lani, ko sta postala zaveznika. Danes sta spet politična rivala.

Govoričenje, da v tujini ne potekajo politični boji v času epidemije, je privlečeno za lase. V Italiji je razpadla vlada, v Izraelu pa že poteka predvolilni boj. Po enem letu od volitev bodo po hitrem razpadu vlade narodne enotnosti marca potekale parlamentarne volitve. Ker je večni premier Benjamin Netanjahu nasprotoval sprejetju proračuna, je njegov partner v vladi Beni Ganc obupal in pred dobrim mesecem prekinil sodelovanje. Ganc in njegova sredinska Modra in bela stranka so z veseljem skočili z Bibijevega vlaka, saj so v vladi narodne enotnosti izgubljali identiteto in predvsem podporo volilne baze, ki pričakuje, da nasprotujejo Netanjahuju.

Pred dvema dnevoma je Ganc od Netanjahuja zahteval, naj vlada državljanom razkrije pogovore o ukrepih ob začetku epidemije koronavirusa. Vladni kabinet je te dokumente označil za državno tajnost, ki ne bo dostopna javnosti naslednjih 30 let. Ganc meni, da curljanje posameznih informacij o vladnih postopanjih v času epidemije koristi le vladni agendi in Netanjahovim osebnim interesom. Bibiju namreč sodijo zaradi korupcije, primer pa zaradi epidemije napreduje izredno počasi. Dokler bo na oblasti Netanjahu, ni pričakovati, da bi te dokumente objavili javno.

Pred že četrtimi volitvami v dveh letih ankete kažejo, da premierjeva desna stranka Likud ostaja najmočnejša. Razlike pa so majhne, število strank veliko, tako da bo prevladala veščina spretnega oblikovanja vladajoče koalicije.