sproščanje ukrepov

V osnovne šole se vračajo vsi učenci, spremembe tudi na področju športa

A.S.
11. 2. 2021, 15.10
Posodobljeno: 11. 2. 2021, 15.15
Deli članek:

V okviru sproščanja protikoronskih ukrepov je na popoldanski novinarski konferenci pred kamere stopil tudi državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Damir Orehovec in predstavil spremembe na področju šolstva in športa, ki bodo veljale od ponedeljka naprej.

Bobo
Prihodnji teden se bodo vsi osnovnošolci vrnili v šolske klopi.

Dejal je, da je prihodnji teden za učence in dijake vzhodnega dela države počitniški teden, za zahodni del pa velja, da se v osnovne šole vračajo vsi učenke in učenci. Tako razredni kot predmetni pouk bosta organizirana v matičnih učilnicah, učenci učilnic torej ne bodo menjali. V zaprtih šolskih športnih objektih dejavnosti, ki niso del programov vzgojno-izobraževalnega zavoda in jih izvajajo zunanji izvajalci, ne bodo dovoljene. 

V srednje šole se vračajo zaključni letniki

V umetniških gimnazijah in v glasbenih šolah bo dovoljena individualna izvedba pouka.

V prostore srednjih šol se naslednji teden vrača tudi 11 tisoč dijakinj in dijakov zaključnih letnikov srednješolskega izobraževanja ter 655 vključenih v izobraževalne programe nižjega poklicnega izobraževanja. Do delnega sproščanja ukrepov prihaja tudi na področju višjih strokovnih šol in v visokošolskih zavodih, kjer so s spremembo odloka dovoljeni izpiti in seminarji za do 10 udeležencev. Te navedene izjeme so dodatno opredeljene tudi za bivanje v dijaških in študentskih domovih, je povedal Orehovec

Spremembe na področju športa

Na področju športa bo od ponedeljka dalje tudi za ostale registrirane športnike, ki doslej niso bili opredeljeni med izjemami, ponovno dovoljena brezkontaktna športna vadba. Proces športne vadbe športnikov je dovoljeno izvajati v omejenih vadbenih skupinah oziroma mehurčkih.

Ponovno je dovoljena tudi brezkontaktna športno rekreativna dejavnost, ki se izvaja individualno oziroma v skupini do deset udeležencev ob vzdrževanju vsaj dva metra medosebne razdalje.