streha sveta

Ponaredila sta fotografije z vrha Everesta, izgnali so ju iz države

B.K.
11. 2. 2021, 14.50
Posodobljeno: 11. 2. 2021, 14.51
Deli članek:

Nepalske oblasti so prepovedale vstop v državo dvema indijskima alpinistoma, ki sta pred leti lagala o vzponu na Mount Everest.

Profimedia
Mount Everest

Indijca Narender Singh Yadav in Seema Rani Goswami sta spomladi leta 2016 začela vzpon na najvišji vrh sveta. Zatrdila sta, da sta ga osvojila, a kasneje se je izkazalo, da sta o tem lagala. Zdaj so jima nepalske oblasti prepovedala vstop v državo za šest let, odvzeli so jima tudi certifikat o osvojitvi vrha Everesta.

Na laži so ju sicer dobili indijski kolegi, ki so lani, ko je Yadav prejel prestižno nagrado za alpinizem, analizirali njegove fotografske posnetke z vzpona leta 2016 in ugotovili, da so ponarejene. Po škandalu so mu nepalske oblasti odvzele nagrado in proti alpinistoma sprožile preiskavo.

"Nista uspela predložiti dokazov, ki bi potrjevali, da sta osvojila vrh," je dejal predstavnik nepalskega ministrstva za turizem Tara Nath Adhikari.

Kaznovana je bila tudi organizacija Seven Summit Treks, ki je organizirala ekspedicijo, na kateri sta bila Indijca. Plačati bodo morali 50.000 nepalskih rupij.

To ni prvič, da so nepalske oblasti alpinistom odvzele certifikat o osvojitvi vrha. Že leta 2016 so za 10 let prepovedali vstop indijskemu paru, ki je prav tako ponaredil fotografije z vrha gore.