nerentabilno

Žičničarji nezadovoljni, število obiskovalcev drastično manjše

A.S./STA
7. 1. 2021, 14.24
Posodobljeno: 7. 1. 2021, 14.40
Deli članek:

Žičničarji so nezadovoljni z obiskom smučišč, saj bi imeli glede na pripravljenost smučarskih prog v običajnih pogojih v teh dneh nekaj tisoč smučarjev dnevno, sedaj pa so številke drastično manjše.

Bobo
Manjšega obiska po oceni žičničarjev ne gre pripisati le zahtevam po negativnih testih na novi koronavirus, temveč tudi omejitvam gibanja na regije. Na fotografiji smučišče v Kranjski Gori.

Kot so za STA danes povedali v Združenju slovenskih žičničarjev, se na vse možne načine trudijo, da bi prišlo do spremembe trenutnega odloka glede testiranj na novi koronavirus. Stalno so v pogovorih z vlado, vendar zaenkrat ostajajo pogoji obratovanja nespremenjeni, čeprav tako zdravniška stroka kot združenje vztrajajo, da je smučanje varno in da se pri tej dejavnosti okužba relativno težko prenaša.

Tudi posebne protokole za zaprte žičniške naprave so z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje dogovorili decembra in po njih obratovali do 23. decembra lani, potem pa je sledilo zaprtje smučišč, od 1. januarja dalje pa smučanje z obveznim negativnim testom, "kar je po našem mnenju pretiran ukrep v primerjavi z ostalimi dejavnostmi, ki lahko obratujejo v zaprtih prostorih", so pojasnili v omenjenemu združenju.

Obratovanje po oceni vodstva smučišča Kanin nerentabilno

Na smučišču Kanin so za STA povedali, da so pred ponovnim zaprtjem slovenskih smučišč, to je pred 23. decembrom lani, obratovali z zadovoljivim številom obiskovalcev. To je bilo sicer precej manjše od lanske sezone, saj so beležili več kot 90-odstotni upad.

Z odlokom, ki je trenutno v veljavi, pa je obratovanje po oceni vodstva Kanina nerentabilno. Glede na obisk ostalih smučišč, ki so poskusila z obratovanjem po tem odloku, je smučarjev tako malo, da se ne pokrijejo niti fiksni stroški. Obratovanje se torej ne izplača in celo poglablja izgube.

Visokogorsko smučišče Kanin zaradi velike količine novozapadlega snega ne obratuje in bo z obratovanjem pričelo takoj, ko bodo razmere to dopuščale, kar pomeni sprožene snežne plazove, očiščene postaje žičniških naprav ter pregledano linijo krožno-kabinske naprave oz. gondole. Trenutno je na Kaninu štiri do pet metrov snega in četrta stopnja nevarnosti snežnih plazov. Načrtujejo, da bodo proženje storili v naslednjih dneh, in sicer s pomočjo helikopterja, ki pa lahko poleti le ob ugodnih vremenskih razmerah.

Vodstvo Kanina sicer ocenjuje, da je v danih razmerah obratovanje njihovega smučišča praktično neizvedljivo, saj ne morejo zagotoviti koncesionarja iz javne mreže, ki bi vsak dan testiral smučarje pred vstopom v gondolo. Ekipa, ki opravlja teste, lahko v eni uri testira največ 40 oseb, kar pomeni, da bi v primeru večjega števila obiskovalcev to trajalo cel dan. Smučarji se sicer lahko testirajo kjerkoli, vendar izvid testa ne sme biti starejši do 24 ur. Izjema so le otroci v starosti do 12. let.

Tudi na Krvavcu, Rogli in Voglu hitrih testov ne izvajajo

Tudi na Krvavcu hitrih testov ne izvajajo, smučarji pridejo na blagajno s potrdilom o negativnem izvidu testa na novi koronavirus. Na tem smučišču, kjer je snežna odeja debela krepko čez meter in pol, danes obratujejo krožna-kabinska žičnica, šestsedežnica Vrh Krvavca, štirisedežnica Tiha dolina, dvosedežnice Njivice 2, Kriška planina in Zvoh, vlečnica Kržišče, otroški park Gospinca ter vlečnica Luža, so sporočili s Krvavca.

Tudi na smučišču Rogla testiranja na novi koronavirus ne izvajajo. Smučati je možno z negativnim testom, opravljenim pri kateremkoli pooblaščenem izvajalcu v Sloveniji. Na tem smučišču obratujejo vlečnice Uniorček, Košuta ter Jasa, je zapisano na spletnih straneh smučišča.

Prav tako tudi na smučišču Vogel, kjer imajo 280 centimetrov snega, testiranj ne izvajajo, ob nakupu vozovnic morajo tako smučarji predložiti rezultat testa, opravljenega drugje. V petek, soboto in nedeljo bo brezplačno testiranje potekalo v kulturnem domu Jože Ažman v Bohinjski Bistrici od 7. do 10. ure. Na Voglu obratujejo naprave Brunarica, Storeč, Orlove glave in nihalka, je zapisano na spletnih straneh smučišča.

Na Mariborskem Pohorju v soboto in nedeljo brezplačno testiranje

Na Mariborskem Pohorju pa bo v soboto in nedeljo v organizaciji in na pobudo mariborske občine, Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca Maribor in javnega podjetja Marprom za smučarje in ostale obiskovalce zagotovljeno brezplačno testiranje na covid-19 na dveh vstopnih točkah na smučišče. Potekalo bo na spodnji in zgornji postaji Pohorske vzpenjače v prostorih smučarskega servisa. Osebe, ki bodo hitri test opravljale, morajo imeti s seboj kartico zdravstvenega zavarovanja, so sporočili z mariborske občine.

Navedli so tudi, da ob zagotovitvi brezplačnega testiranja, ki je sicer precejšnja ovira za smučarje, pričakujejo večji obisk. Zato bo na Pohorju, kjer je zapadlo do 25 centimetrov novega snega, čez vikend odprtih več smučarskih prog kot sedaj, kar pomeni, da bo smuka možna od spodnje postaje Slemena na Mariborskem Pohorju, preko smučarskih povezav do spodnje postaje Piskra na Arehu.

V gondoli, v kateri je obvezna uporaba kirurške maske, se lahko hkrati peljeta največ dve osebi, ki ne pripadata istemu gospodinjstvu, medtem ko so ostale odprte žičniške naprave lahko polovično zasedene, če ne gre za osebe iz istega gospodinjstva.