naklepni umor

Irak izdal nalog za aretacijo Trumpa

B.K.
7. 1. 2021, 14.05
Posodobljeno: 7. 1. 2021, 14.06
Deli članek:

Po Iranu ga za isti zločin zdaj iščejo še v Iraku.

Reuters
Donald Trump

Sodnik preiskovalnega sodišča v Bagdadu je izdal nalog za aretacijo Donalda Trumpa, ameriškega predsednika v odhodu, v zvezi z umorom iranskega generala Kasema Solejmanija in iraškega poveljnika Abuja Mahdija al-Muhandisa lani v Iraku, poroča ameriška tiskovna agencija Bloomberg.

Obtožnica na kateri temelji nalog trumpa bremeni naklepnega umora, ki je v Iraku sicer kaznovan s smrtjo.

Odločitev za izdajo naloga je bila sprejeta na podlagi izjav al-Muhandiseve družine. Preiskava umorov je v teku, je še sporočilo sodišče.

Kot v primeru iranskega naloga za aretacijo, ki so ga iranske oblasti posredovale tudi mednarodni policijski mreži Interpol, tudi iraški nalog najbrž ne bo nikoli uveljavljen. Vseeno pa gre za simbolično opozorilo ob zaključku Trumpovega mandata.

Solejmani, ki je poveljeval iranski ekspedicijski enoti Quds, in al-Muhandis, ki je bil namestnik vodje iraške milice PMU, sta bila ubita v začetku januarja lani. Med vožnjo v konvoju vozil po iraškem podeželju ju je zadela ameriška raketa.

Uboja sta sprožila diplomatsko krizo tako med ZDA in Iranom kot med ZDA in Irakom. Iraški parlament je zato takoj po incidentu sprejel resolucijo o izgonu tujih sil iz države. Ameriški vojaki se sicer doslej še niso umakniliz iz Iraka.