Znan tudi razlog

V prestolnici začasno ustavili množično testiranje, problematične so paličice

A.S.
7. 1. 2021, 12.10
Posodobljeno: 7. 1. 2021, 19.18
Deli članek:

V Ljubljani so začasno prekinili hitro testiranje. To je razlog.

STA
Fotografija je simbolična

Na spletišču Zdravstvenega doma Ljubljana so objavili, da na osnovi začasne odločbe Javne agencije za zdravila in medicinske pripomočke prekinjajo hitro testiranje, saj nimajo ustreznih materialov za jemanje brisa. Množično testiranje s hitrimi antigenskimi testi bi se sicer moralo nadaljevati danes, od 11. ure dalje, v Športni dvorani Kodeljevo.

Iz Zdravstvenega doma Ljubljana so za TV Slovenija pojasnili, da so prejeli paličice za jemanje brisa iz grla in ne nosu, česar pa tam ne počnejo. Te palčke so tako povsem neuporabne, prav tako pa nimajo ustreznih certifikatov. Ni sicer znano, koliko teh spornih paličic se je znašlo med dostavljenimi paketi hitrih testov.

Zapisali so: "Na osnovi začasne odločbe Javne agencije RS za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP) prebivalce MOL obveščamo, da z današnjim dnem (7. 1. 2021) ne bomo mogli nadaljevati z množičnim testiranjem s hitrimi antigenskimi testi (HAGT), ki je planirano danes od 11. ure dalje v Športni dvorani Kodeljevo, saj ne razpolagamo z ustreznimi materiali za jemanje brisa na SARS-CoV-2".

Iz Javne agencije RS za zdravila in medicinske pripomočke so za 24ur.com sporočili, da izvajajo nadzor antigen SARS-Cov-2 testnega kompleta proizvajalca Shenzen Ultra-Diagnostic Biotec Co., Kitajska., ki ga je dobavilo podjetje Majbert Pharm: "6.1.2021 je v postopku nadzora ugotovila, da se v okviru testiranja, ki ga izvaja ZD Ljubljana, za odvzem nazofaringelanega brisa uporablja sterilna paličica neznanega proizvajalca in brez predpisanih oznak. Zato je izdala začasno odločbo, s katero prepoveduje njeno nadaljnjo uporabo". Pri tem so poudarili, da se prepoved nanaša zgolj na uporabo tovrstne paličice.

Testiranje bodo ponovno izvajali takoj, ko bo Ministrstvo za zdravje ali ustrezna ustanova izdala dovoljenje ter priskrbela primerne brise za odvzem.

Spomnimo:

Javna agencija za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP) je že včeraj sporočila, da se je odločila za izvedbo izrednega nadzora glede ustreznosti hitrih antigenskih testov, ki jih je decembra nabavilo ministrstvo za zdravje od družbe Majbert Pharm. Za to so se odločili po nekaterih pomislekih o ustreznosti testov, je poročala Slovenska tiskovna agencija. 

Po poročanju spletnega portala Necenzurirano.si  so testi, ki jih  je državi po ceni 1,982 evra z DDV dobavilo podjetje Majbert Pharm, v več primerih pokazali lažne pozitivne izvide. Posamezni paketi testov pa da so prišli v Slovenijo z deformiranimi ploščicami, od katerih je odstopal lakmusov papir. Pojavljajo se pomisleki, ali se lahko ti testi uporabljajo za delo na odprtem, torej v hladnem vremenu in vlažnem okolju.