"alarmantne razmere"

WHO zaradi novih sevov pozvala k zaostrenim ukrepom: Evropa je na prelomni točki

A.S./STA
7. 1. 2021, 12.52
Posodobljeno: 7. 1. 2021, 12.53
Deli članek:

Evropska veja Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) je danes zaradi novih, bolj nalezljivih sevov novega koronavirusa pozvala k ukrepanju. Regionalni direktor WHO Hans Kluge je opozoril, da je Evropa trenutno na prelomni točki v pandemiji covida-19.

Profimedia
Čeprav po oceni WHO novi sev ne povzroča hujših simptomov, je še vedno razlog za skrb, saj se širi hitreje kot drugi sevi (fotografija je simbolična).

"To so alarmantne razmere, ki pomenijo, da moramo za krajši čas okrepiti javno zdravje in družbene ukrepe, da zagotovimo sploščitev strme vertikalne krivulje v nekaterih državah," je dejal Kluge ob porastu števila okužb v nekaterih državah in odkritju bolj nalezljivih sevov.

Čeprav po oceni WHO novi sev ne povzroča hujših simptomov, je še vedno razlog za skrb, saj se širi hitreje kot drugi sevi. "Brez povečanega nadzora za upočasnitev širjenja se bo povečal pritisk na zdravstvene ustanove, ki so že sedaj pod pritiskom," je opozoril Kluge.

Med priporočenimi ukrepi je naštel nošenje zaščitnih mask, omejitev druženja, ohranjanje fizične razdalje in higieno rok. To je treba po njegovem prepričanju pospremiti z obširnim testiranjem, karanteno, izolacijo in cepljenjem. Organizacija še domneva, da bi lahko novi sev, ki so ga prvič potrdili v Angliji, v regiji hitro zamenjal druge. Trenutno so ga potrdili v 22 evropskih državah.

V Evropi so doslej potrdili več kot 27,6 milijona primerov okužb z novim koronavirusom, za covidom-19 pa je umrlo več kot 603.000 ljudi.