Tretjina bi se cepila, tretjina je že prebolela

Dikrektor UKC Maribor: "Obdobje, ki bo prišlo, bo eno najtežjih"

S.R./STA
27. 12. 2020, 13.42
Posodobljeno: 27. 12. 2020, 13.50
Deli članek:

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) je do sedaj okoli 1250 oziroma tretjina zaposlenih izrazila interes za cepljenje proti covidu-19, je danes povedal direktor Vojko Flis. Skupaj s strokovnim direktorjem Matjažem Vogrinom sta se že cepila in s tem po njegovih besedah dala zgled preostalim.

Bobo
V UKC Maribor so iz prve pošiljke sicer dobili 125 odmerkov cepiva.

Kot je Flis ocenil v izjavi za medije ob robu obiska predsednika vlade Janeza Janše in začetku cepljenja v Sloveniji, je 125 odmerkov cepiva za bolnišnice zelo malo. Z njimi so cepili tiste, ki so to želeli in so najbolj izpostavljeni pri svojem delu. 

V mariborskem kliničnem centru je interes za cepljenje sicer izrazila približno tretjina zaposlenih, tretjina pa jih je okužbo že prebolela. Flis upa, da bo Slovenija že čez nekaj tednov dobila več odmerkov cepiva za širšo zaščito. "Edino cepivo je tisto, ki nas lahko reši in spremeni pandemijo iz more v normalno življenje," je ob tem poudaril. 

S strokovnim direktorjem Vogrinom sta se za cepljenje med prvimi odločila, da bi s tem tako kot s cepljenjem proti gripi dala zgled ostalim. "Precej ljudi v cepljenje ne verjame, zato je prav, da smo to na ta način podprli," je dejal. 

Z Janšo se je vodstvo UKC Maribor pogovarjalo o izhodni strategiji, kar jih po besedah Flisa najbolj skrbi. "Obdobje, ki bo prišlo, bo eno najtežjih. Kup bolnikov je ostalo odrinjenih ob strani zaradi priliva covidnih bolnikov," je poudaril. Opozoril je še, da januarja in februarja pričakujejo tretji val epidemije, ob katerem jim v UKC zagotovo ne bo lahko lahko. 

V Domu Danice Vogrinec zaenkrat približno tretjino

V Domu Danice Vogrinec Maribor, ki je z okoli 800 posteljami največji dom za starejše v Sloveniji, so po besedah direktorja Marka Slaviča prejeli nekaj več kot 300 odmerkov cepiva proti covidu-19. Danes naj bi cepili okoli 270 stanovalcev, s preostankom cepiva pa v ponedeljek še del zaposlenih. 

Slavič ocenjuje, da bodo s tem ob upoštevanju tistih, ki so covid-19 že preboleli, dosegli 90-odstotno prekuženost v njihovi ustanovi. "Iz tega vidika lahko resnično upamo, da se nam bliža tam po januarju neko bolj normalno življenje, tudi lažja organizacija dela in življenja v domu, tudi v smislu organizacije obiskov oziroma kvalitetnejšega bivanja stanovalcev," je povedal v izjavi za medije. Drugi odmerek cepiva je po besedah Slaviča zagotovljen in verjame, da bodo o prihodu cepiva pravočasno obveščeni. "Vsekakor bodo stanovalci cepljeni tudi drugič," je dejal. 

Rdeča cona

V Domu Danice Vogrinec, ki ima dve stalni enoti, so na začetku decembra vzpostavili zunanjo rdečo cono, ki so jo uredili v športni dvorani na Taboru. Slavič je znova poudaril, da se stanovalci dobro počutijo, v zadnjem času je tudi več takšnih, ki prebolevajo covid-19 brez hujših zdravstvenih težav. 

Kako dolgo bodo potrebovali to cono, ni znal povedati. "Rdečo cono bomo ohranili, predvsem zaradi tega, ker ne vemo, ali se nam lahko virus morda še pojavi v prvi hiši. Ko bo cepivo prijelo, pričakujem, da bomo lahko po januarju počasi zaključevali z organizacijo rdeče cone," je povedal. Dodal je, da se bo tudi sam cepil proti covid-19. "Seveda, ko pridemo na vrsto, se bom tudi sam cepil," je dejal. 

Nobenih zapletov

V Domu Danice Vogrinec sta bila prva cepljena Peter in Anamarija Brglez, rojena leta 1937 in 1941. "Spremljali smo ju po odmerku cepiva in sta se dobro počutila, ni bilo nobenih zapletov. Vse teče tako, kot bi naj teklo," je povedal Slavič. 

Premiera Janšo je ob tej priložnosti seznanil z dosežki in razvojno strategijo doma. "Bil je presenečen tudi nad našo vpetostjo v evropski prostor, da javni zavod gradi svojo blagovno znamko, da se obnaša gospodarno in je v trendu," je povedal direktor. 

Ponovno je tudi spomnil, da so z ustrezno organizacijo in komunikacijo uspeli obvladati razmah novega koronavirusa v domu "po neki normalni pričakovani logiki", po kateri se je naraščanje števila okuženih stanovalcev razvleklo v daljše časovno obdobje in se ustavilo pri 50 odstotkih. "Tako zdravstvenega sistema v Mariboru nismo spravili na kolena," je še dejal Slavič.