Začetek cepljenja v Sloveniji

FOTO in VIDEO: Prvi so ga prejeli nadškof, Angelca in Jože

S.R./STA
27. 12. 2020, 09.21
Posodobljeno: 27. 12. 2020, 12.22
Deli članek:

Cepljenje se je začelo, s prvimi odmerki želijo cepiti čim več varovancev v domovih za starejše, ki se doslej z novim koronavirusom še niso okužili.

Vlada RS
Med prvimi je ramo nastavil nadškof Kramberger.

V Sloveniji se je danes podobno kot v večini drugih držav članic EU danes začelo cepljenje proti covidu-19. Včeraj smo namreč prejeli slabih 10.000 odmerkov cepiva ameriškega Pfizerja in nemškega BioNTecha, ki bodo v prvi vrsti namenjeni najranljivejši populacij. Z njim po vsej državi cepijo varovance v domovih za starejše, ki okužbe z novim koronavirusom še niso preboleli.

Kot je na twitterju sporočila vlada, se je cepljenje ob 8.30 uri že začelo, prvi trije pa so bili cepljeni "nadškof Franc Kramberger, gospa Angelca Butenko ter gospod Jože Pelko." "Upokojeni mariborski nadškof msgr. dr. Franc Kramberger je svoje poslanstvo opravljal vrsto let. Njegove pridige še danes navdihujejo vernike," so še pojasnili na vladi, glede Anglece Butenko pa dodali, da "še vedno deluje kot porotnica svetnica, po poklicu pa je bila višja svetovalka za kadrovske zadeve. Odlično se razume s sostanovalci Doma za starejše Fužine."

Pred kamere so danes stopile tudi stanovalke doma, ki si bile danes že cepljenje med prvimi. Kot so dejala 83-letna Angelca Butenko, se je za cepljenje odločila, ker zaupa strokovnjakom za pripravljeno cepivo, ker hoče biti zdrava in ker želi preostanek življenja preživeti polno s svojo družino. "Moja srčna želja je, da bi cepivo lahko dobil vsak Zemljan, ne da bi začeli delati razlike," je še poudarila. Do cepiva je bila sprva zelo skeptična 82-letna Zora Bertoncelj. Za cepljenje se odločila po pogovoru z zdravstvenimi delavci in ob podpori družine. Po njenem mnenju je prav, da se cepijo, da bo konec epidemije in da bodo mladi lahko živeli.

Kdaj preostali?

Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Marija Magajne je ob robu današnjega cepljenja pojasnila, da so vsi domovi za starejše prejeli toliko cepiva proti covidu-19, kot je bilo interesa pri stanovalcih, za zaposlene pa v sorazmernem deležu. 

Tudi sama, je sporočila, da so bili ob 8.30 cepljeni prvi trije Slovenci. "Pomembno je, da povemo te tri posameznike, a med pol deveto in pol deseto uro je bilo cepljenih že kar nekaj prebivalcev. To nas navdaja z upanjem, da smo res na začetku konca te epidemije," je dejala Magajnejeva. Cepljenje poteka dobro, nihče od cepljenih doslej ni imel zapletov. 

Starejši od 80 let, ki so doma, bi lahko po njenih besedah na vrsto za cepljenje prišli proti koncu januarja. Splošno prebivalstvo bo za cepljenje prišlo na vrsto marca ali kasneje, prej pa, če bosta odobreni cepivi drugih proizvajalcev. 

Izjemen dan, ki prinaša novo upanje

"Danes je izjemen in vesel dan, ki nam prinaša novo upanje v tem prazničnem času," je ob začetku cepljenja proti covidu-19 dejal minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj. Minister je danes obiskal Dom Lenart, kjer so med prvimi v Sloveniji cepili tudi upokojenega nadškofa Krambergerja.

Po ministrovih besedah se je bil Kramberger pripravljen izpostaviti, da "povabi in nagovori vse ostale državljanke in državljane, da se cepimo in s tem zaščitimo predvsem svoje bližnje, najranljivejše, starejše in tudi sebe". 

Cigler Kralj se je zahvalil vsem, ki so kakor koli omogočili, da je cepljenje v Sloveniji tako dobro organizirano in tako hitro omogočeno vsem, "najprej pa tistim, ki potrebujejo našo največjo pozornost in zaščito, torej stanovalcem domov za starejše". 

"Iskrena hvala vsem zaposlenim v domovih za starejše, ki požrtvovalno že od marca naprej ščitite, pomagate, podpirate stanovalce. Mislim, da je to cepljenje zagotovilo, da bomo lahko spet normalno zaživeli, da se bomo lahko spet normalno v bližnji prihodnosti družili, pogovarjali," je v izjavi za medije še dejal minister. 

Obenem je spomnil, da so vsi ukrepi za preprečevanje širjenja novega koronavirusa še vedno v veljavi. "Uporabljajmo masko in razdaljo, ne rokujmo se ter razkužujmo in umivajmo si roke. To so najpreprostejši ukrepi, s katerimi ščitimo sebe in druge ter preprečimo prenos virusa," je poudaril. 

Pri ostalih čuti nekaj omahovanja

V Domu Lenart so začeli cepiti ob 8.30, potem ko so pol ure prej prejeli prvih 150 odmerkov cepiva. Tako kot drugod v državi bodo najprej cepili stanovalce, ki še niso preboleli covida-19. Direktor doma Zlatko Gričnik je povedal, da bodo danes skupno cepili okoli 90 stanovalcev in okoli 35 zaposlenih. "Interes je izrazilo skupno 150 stanovalcev in zaposlenih," je dejal. 

Minister Cigler Kralj je napovedal, da se bo tudi sam cepil. "Ko bom prišel na vrsto, se bom gotovo odločil za to, da se zaščitim in zaščitim druge," je dejal. S prvim odzivom stanovalcev domov za starejše na cepljenje je minister zadovoljen, pri ostalih pa še čuti nekaj omahovanja. 

"Računam, da se bodo ljudje zdaj, ko bodo videli, da so se varovanci cepili, da je cepljenje varno in učinkovito, da prinaša neko novo upanje in veselje, bolj odločali za to," je dejal in spomnil, da je treba zagotoviti vsaj 60- do 70-odstotno precepljenost v družbi za zagotovitev skupne zaščite.